schaakcompetities

Voor Schaakclub Steenwijk is inmiddels ook de bondscompetitie weer begonnen.  Steenwijk  speelt met  drie  teams mee in de Friese Schaakbond. Het 1e team  moest het in de eerste ronde opnemen tegen het uit de KNSB-klasse gedegradeerde  Heerenveen1,  en dat met drie  invallers  omdat de vaste waarden Dick Stavast, Jon Derks en Roel Kreulen  verhinderd waren.  Yun-Che Hu verloor snel omdat hij verzuimde zijn loper in het spel te brengen waardoor ook zijn toren buiten spel bleef. Jan de Smidt  behaalde een  soepele remise en Frans van Emst had daar wat meer tijd voor nodig, maar kon ook een half punt bijdragen toen Carla Bruinenberg onvoldoende tijd over had om te trachten haar goede stelling met een paardoffer tot winst te brengen.  Henk van Dijk aan bord 2, Michiel Rensen aan bord 3 hielden Pragt en Siblesz  op remise, en  datzelfde presteerde  Marcus Pliester  tegen Van der Wijk toen deze een winnende vrijpion niet goed naar de overkant wist te brengen. Daarmee was de koek op want kopman Auke van Urk kon het tegen Van Bakel niet bolwerken en Wolter Visscher zag zijn goede stand wegglippen toen zijn tegenstander het loperpaar in stelling kon brengen. Uitslag 5,5-2,5 in het voordeel van Heerenveen.

 

Het derde team – een viertal – speelde in Drachten tegen het derde team van die club. Oeds Dijkstra kon vlot afrekenen met zijn tegenstandster toen die een loper moest offeren om  dameverlies  te voorkomen.  De overige partijen bleven lang spannend, temeer omdat de Steenwijkers  aan alle borden een pion achter stonden. Roelof Kreulen wist met verdubbeling van torens remise af te dwingen, en Bert Dassen  speelte ook een punt binnen nadat hij eerst nog een vijandelijk paard gevangen had maar terstond zijn eigen ros moest inleveren. Dimitri Delsman probeerde met  scherp spel het tij te kantelen  maar kwam net een zet te kort om eerder de pion te laten promoveren tot dame dan zijn tegenstander. Hij verloor waardoor de uitslag 2-2 werd.

In de onderlinge schaakcompetitie  met een recordaantal  van 26 deelnemers zijn  inmiddels zes ronden gespeeld. Auke van Urk en Dick Stavast heersen als vanouds  en hebben al afstand genomen van Henk van Dijk, Michiel Rensen, Wolter Visscher en Jon Derks.  Yun-Che Hu  is op de zevende plek de hoogstgeplaatste speler van het tweede team voor Roel Kreulen. Bert Dassen op de negende, de hoogstgeplaatste van het derde team voor Jan de Smidt  die vanaf zijn slecht gelote startplaats nog klimmende is. En datzelfde gaan Gerrit Schoenmaker, Pieter van der Zee en Ingrid Jansen nog doen nadat zij  weken afwezig waren met vakantie.  Geert Duiven, de ontdekking van het afgelopen seizoen, laat het vooralsnog afweten en moet Gerald Bouw nog boven zich dulden. John Folkers zal  vaker moeten spelen als hij de laatste plek wil verlaten. l