Om des Keizers baard, ronde 6


Eerst even de gemiste kansen uit ronde 5


Uit de partij van Dimitri tegen Geert: 
na 15. e5? volgde  dxe5 16. a3 exf4 maar ipv exf4 had Geert een vol stuk mee kunnen pikken met Dxc3+ en dan pas exf4 










 En uit Jan (dS) tegen Marcus na 14. …0-0
 Jan had hier 15. Pf6+ kunnen spelen en nu:
             I.                   15. …Kh8 16. De4 en zwart loopt binnen een paar 
                           zetten mat
            II.                 15. …gxf6 16. exf6 Ld6 17. Pg5 gaat ook helemaal mis
           III.                 15.  …gxf6  16. exf6  Dd8 is nog het beste, maar wit staat                 na 17. fxe7 Dxe7 natuurlijk veel beter





En dan ronde 6 .
Maandag waren 12 Steenwijker schakers al in de FSB-competitie aktief geweest, evengoed waren ze dinsdag bijna allemaal weer present voor ronde 6 van de interne competitie. Hulde!
Gerrit, net terug van een campertour door de VS, was als eerste klaar, want Jelmer lette niet goed op en liet zich heel simpel mat zetten.
Frans was kennelijk nog niet helemaal hersteld van de zware partij van de avond daarvoor en liet zich door Yun Che in 15 zetten van het bord meppen.
Michiel is kennelijk aan het experimenteren met zijn openingen, maar tegen Dick bekwam hem dat niet best, na een zet of 12 stond hij al heel bedenkelijk. De partij had een grappig slot (zie diagram). In deze al totaal verloren stelling speelde Michiel 39. …Kh5 om na 40. Txe6 tot de conclusie te komen dat hij zichzelf min of meer mat gezet had. Besser ein Ende mit Schrecken als ein Schrecken ohne Ende placht de oude Tarrasch in zo’n geval te zeggen.


Henk (vD) , Jan (dS), Martinus en Charrel boekten een regelmatige overwinning op resp. Bert, Pieter, Olivier en Jaap (dK). En ook de remise van Roel tegen Jon kwam op normale wijze tot stand.

De winst van Dimitri op Gerald was op zich geen grote verrassing, maar de wijze waarop wel.
Na 1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lc4 Pf6 4. Pc3 Lb4 5. Pg5 had Gerald moeten rokeren. Maar hij speelde 5. …De7. Er volgde 6. Lxf7+ Kf8 7. Pd5?? , een beetje dom van Dimitri, 7. …Pxd5 8. c3 . Dat maakt het alleen maar erger, 8. Lxd5 Dxg5 9. 0-0 ging nog, omdat de zwarte koning zo slecht staat. Nu had Gerald met 8….Pf4 Dimitri in een vrij uitzichtloze situatie kunnen brengen.
Maar na 8. …Lc5 9. d4 exd4 10 Lxd5 stond hij weer goed en was hij de rest van de partij wel bij de les.


Auke had tegen Wolter op slordige wijze een pion op b5 weggegeven en probeerde het tij te keren met een tegenactie op de koningsvleugel. Die slaagde, maar vooral door Wolters onbedoelde medewerking (zie diagram)
Zijn zet 25. … h5 was niet verstandig, hij moet nu constant rekening houden met offers op h5. Maar helemaal funest was na 26. Pf4 de zet Ld4 waarmee zwart zijn beste stuk ruilt tegen de in deze stelling nutteloze tegenhanger op e3.




Geert is (nog) niet in de vorm die hem vorig seizoen in de
play-offs bracht. Tegen Oeds zal hij bij verschillende gelegenheden een zucht van verlichting geslaakt hebben. Het diagram toont een stelling uit het slot van de partij na Geerts 37. Kd2. 37. … a6 of a5 of h6 winnen achter elkaar, maar Oeds deed 37. …f3 en zag toen dat hij voor zichzelf de deur dicht had gedaan. Wit speelt Kc2-d2-c2-d2 en de zwarte koning komt niet binnen, remise dus.

De partij van Roelof tegen Jaap (vdH) wordt apart behandeld in de PvdW 




Dan nog twee nieuwe stellingen onder het motto: kans gemist.
Geert tegen Oeds
Oeds speelde hier 16. … Dd6, maar er was een veel sterkere zet mogelijk                                                                                            


Martinus tegen Olivier
Ook Olivier bood dameruil aan met 14. …Dd3
Wat had hij beter kunnen doen?