Om des Keizers baard, ronde 8


De trotse winnaars van de FSB-beker mochten het dinsdag in de 1e ronde van de KNSB-beker opnemen tegen Emanuel Lasker uit St Jacobiparochie. Dat we niet onderschat werden bleek uit het feit dat ze op volle oorlogssterkte afreisden uit het hoge noorden. Dat betekende dat ze per speler zo’n 300 ELO-punten extra meebrachten.
En dat merkten we, om te beginnen Auke , die met zwart een scherpe openingsvariant koos, maar zijn tegenstander Sikko Ros bleek - na enig graafwerk in zijn geheugen – goed op de hoogte. De zwarte aanval werd afgeslagen en na een blunder in een toch al zeer bedenkelijke stelling gaf Auke op.
Henk (vD) hield lang stand tegen Tjalling Wiersma, stond zelfs duidelijk beter, maar een ongelukkig koningszetje deed de kansen keren. Hij moest afwikkelen naar een eindspel, maar daarin vielen zijn ver opgerukte pionnen als rijpe appelen.
Michiel haalde (met zwart) weer eens een openingsexperimentje uit de kast 1. d4 Pf6 2. g3 (in Steenwijk en omstreken staat dit bekend als de Oeds Dijkstra-opening ) 2. …e5?!?! Hij kreef  een vrijwel gelijke stelling, maar de dameruil die hij forceerde leverde hem een moeilijk eindspel op, tegenstander Rienk Sybesma beschikte over het loperpaar en Michiel had 4 geïsoleerde pionnen om in de gaten te houden. Dat bleek uiteindelijk een te zware klus.  
Marcus stond tegen Dolf Wissman een tijdlang op winst, maar miste een paar keer de sterkste voortzetting. Door een ongelukkige koningszet verspeelde hij jammer genoeg ook nog zijn remisekansen. 

Omdat voorzitter Frans van Emst een dag later 70 werd kreeg iedereen deze avond koek bij de koffie of thee of jonge jenever. 
Ingrid was eindelijk weer van de partij na een vakantie in Griekenland, een thuisreis met hindernissen zoals een blikseminslag in haar vliegtuig en het Univé-toernooi in Hoogeveen.
De opvallendste partij was die van Yun Che tegen Dick, niet vanwege de uitslag , 0 – 1 , maar wel vanwege de wijze waarop die tot stand kwam. Enige fragmenten :
Yun Che speelde brutaalweg 14. Pxd5 ?!?! na 14. ...exd5 15. Dxd5
speelde Dick niet 15. ...Lf5, wat het witte offer eigenlijk wel weerlegt, maar 15. ...Da5? 16. Lb5 Db4? (met Dc7 was de schade beperkt gebleven) 17. e6 en Yun Che wint zijn geofferde stuk met rente terug. 

Even later was het de beurt van Yun Che om een cadeautje aan te bieden :
25. Lg5 Txf3! en zwart krijgt met 2 stukken voor zijn toren een gunstig eindspel. Dat gaf Dick niet meer uit handen.


Verder veel remises, waaronder die van Pieter tegen Dimitri , die terugkomt in de partij van de maand.

In deze stelling speelde Martinus tegen Gerrit het
mysterieuze zetje 18. Kh1
Ik denk dat Martinus goed ingeschat had wat Gerrit van plan was: 18. ...Ph4?? 19. g5 en omdat zwart nu niet met schaak op f3 kan slaan verliest hij een stuk.
Overigens: Gerrits laatste zet : 17. ...Df6 was zeker niet zijn beste mogelijkheid, met 17. ...f5 had hij voortreffelijk spel gekregen.