Zware schaakavond

 

Een week nadat het bekerteam de  finale heeft bereikt waarin het uitkomt tegen Sneek, staan de Steenwijker schakers weer met beide benen op de grond.  Het derde team kreeg de zwaarste klap te verduren met een 4-0 nederlaag.  Dimitri Delsman was niet bij de les en verloor al snel een paard en vervolgens een toren.  Doorspelen  had toen geen zin meer.  Jelmer de Goede  kwam  moeilijk uit de opening maar won toch een pion.  Hij verloor vervolgens een kwaliteit, bood remise aan maar zijn tegenstander zag winstkansen en dat bleek een juist inzicht. Oeds Dijkstra speelde Frans  en kwam ook wat lastig uit de opening. Crux werd dat hij geen gaatje voor de koning gemaakt had zodat mat "achter de paaltjes" dreigde. De oplossing kostte hem een kwaliteit en met ook nog een pion minder was het eindspel verloren. Roelof Kreulen kwam juist goed uit de opening. Over en weer volgden aanvallen en Roelof moest daarbij wat  pionnen  offeren.  Dat  deed hem de das om.



Het tweede team trad aan tegen kampioenskandidaat  Bakkeveen.  Dat kon zich een kleine nederlaag veroorloven maar speelde vol op de winst.  Yun-Che Hu was het eerste slachtoffer al zag het daar lang niet naar uit. Hij kreeg mooi aanvallend spel maar overspeelde zijn hand  door  liefst twee stukken in de penning te zetten. Analyse leerde dat  andere varianten  veiliger en winstgevend waren.  Jan de Smidt trok de stand recht met een mooie overwinning  na scherp spel. Zijn tegenstander  dacht beter te staan en werd in slaap gesust door wat stille zetten. Jan had echter allerlei dreigingen in de stelling gevlochten en omdat  de ander ontwikkelingsachterstand  had kon Jan met f5 de stelling openbreken. Dat leverde een paard op en toen Jan ook nog eens een valletje ontweek werd dat een toren. Genoeg voor een gewonnen eindspel. Gerrit Schoenmaker onderstreepte  zijn goede vorm met een remise, en ook Geert  Duiven behaalde dat resultaat dankzij herhaling van zetten in een  stelling met 2 pionnen achter.  Omdat Ingrid Jansen verloor  door een dame/toren-penning  kwam het team op een 3-2 achterstand en bereikte Geert  de plays-offs voor het clubkampioenschap.  Jaap van de Hulst dankte na afloop Jan de Smidt voor zijn advies door te spelen met 2 pionnen achterstand, welke hij had moeten inleveren om een mataanval af te slaan. Zijn tegenstander beging in het eindspel namelijk  een forse blunder die een stuk kostte waardoor Jaap alsnog de overwinning uit het vuur sleepte. Frans van Emst en Martinus Scheeringa  ploeterden ondertussen nog wat door aan de borden 1 en 6. Frans had een belangrijker centrumpion verloren, kon nog lang verdedigen maar  werd tegen het vallen van de klok alsnog tot overgave gedwongen door dreigend torenverlies. Martinus was een  toren en wat pionnen achter geraakt maar hoopte  nog op tegenkansen  met een alles-of-niets  poging om te promoveren. Die werden weerlegd, zodat de eindstand 5-3 in het voordeel van Bakkeveen werd dat daarmee alle wedstrijden won en een terechte kampioen in de klasse 2B  werd.

Niet alleen de bekerfinale is tegen Sneek, ook de laatste FSB-wedstrijd van het eerste team  is tegen Sneek. Zaterdag  wordt in Emmeloord  de gemeenschappelijke laatste ronde in de promotieklasse gespeeld, maar aan 4 borden speelden Steenwijk en Sneek vooruit.  Jan Bijker offerde een pion voor het loperpaar, maar toen er nog een verloren ging speelde hij  verder een moeilijke partij die na stukverlies verloren ging. Roel Kreulen kon in een Pirc al zijn stukken goed positioneren, en toen hij een pion won  de partij rustig uitspelen, waarbij  hij zoveel penningen inbouwde dat  zijn tegenstander  nog een pion verloor en bezweek.  Michiel Rensen speelde Siciliaans en dacht door het geven van een loper voor twee pionnen een beslissende aanval over de koningsvleugel te krijgen. Uiteindelijk  investeerde hij  een toren voor 3 pionnen maar omdat zijn tegenstander niet tot een fout te verleiden was  ging het eindspel voor Steenwijk verloren. Teamcaptain Jon Derks  speelde Engels waarbij het draaide om de vraag welke van beide geisoleerde d-pionnen de zwakste was. Omdat beide partijen grote fouten wisten te vermijden draaide het uit op een eindspel van toren + loper en 5 pionnen tegen toren + paard. Jon hield het hoofd koel , het paard in bedwang  en  bereikte zo remise. De andere vier spelers ( Auke van Urk, Henk van Dijk, Marcus Pliester en Frans van Emst als invaller) moeten  zaterdag de achterstand van 2,5  tegen 1,5  proberen om te buigen.  pionnen, een mooie na .

 
Dit album bevat 3 foto's en blijft beschikbaar op SkyDrive tot 17-6-2014.