Joost van Dam uit Wolvega  verovert  Rapidschaaktitel

 

Direct al in de eerste van de vier ronden  op de finale-avond  sloeg Joost van Dam toe. Had hij zich op de tweede avond vanwege afwezigheid  nog met 2 punten  tevreden moeten stellen en zijn koppositie moeten afstaan aan Auke van Urk,  nu zegevierde hij in het onderlinge duel. Vervolgens wonnen zij beiden  de 3 volgende partijen,   en eindigden zij gezamenlijk met 10 uit 12.  Joost  werd tot kampioen uitgeroepen op grond van winst in de onderlinge partij.  Frans van Emst scoorde 2 uit 4 en dat was juist genoeg om de derde plaats vast te houden met 8 uit 12.  Michiel  Rensen  verloor alleen  van de kampioen en  voegde 3 punten aan zijn totaal toe,  zodat hij met 7,5 uit 12  Meine Wassenaar en Henk van Dijk met elk 7  vóór bleef.  Roel Kreulen  scoorde  1,5 uit 4 en zag zich ingehaald door  Jaap van der Hulst en Dimitri Delsman die een vol punt meer  behaalden op de slotavond.  Dimitri  deed dat o.a. met  winst op  Jon Derks en  Gerrit Schoenmaker.  Ook 6,5 uit 12 behaalde Pieter van der Zee.   Exact op 50%  over 3 avonden eindigden 6 spelers  met onder hen de grote verrassing  van de avond, Jaap de Koning.  Nog niet geheel genezen van een forse verkoudheid scoorde hij 4 uit 4 en evenaarde zo Joost van Dam. Slachtoffers waren Gerald Bouw, Charrel Brandenburg, Bert Dassen en Roelof Kreulen.  Ook  Martinus Scheeringa trok nog een sprintje van 2,5 punt om op de 50% te komen. Jon Derks, Klaas de Jong,  Geert Duiven en Ingrid Jansen  zijn de andere 4 . Voor Ingrid die maar 1 punt toevoegde was dat een tegenvaller, maar  wellicht speelde haar komende verjaardag haar parten. Om 0.00 uur werd ze dan ook toegezongen.  Gerrit Schoenmaker had zijn avond niet en kon zijn mooie positie met 1 toegevoegd punt niet vasthouden: 5,5 uit 12. Ook op minder dan de gemiddelde score eindigden personen  die meer dan 1 ronde verstek lieten gaan, en spelers die  om andere redenen onregelmatig  speelden zoals Yun-Che Hu en Olivier Vernooy, elk 5.  Oeds Dijkstra en Jelmer de Goede eindigden op 4,5 en Bert Dassen en Roelof Kreulen op 4.  Roelof was de enige speler die deze ronde alleen maar nullen om de oren kreeg, waar Gerald Bouw nog 2 remises wist te sprokkelen. Kwestie van vaker  en volhardend remise aanbieden Roelkof  !!  Charrel Brandenburg  gokte  met  het bezit van de rode lantaarn op de troostprijs, maar hij was er niet van op de hoogte dat  de uitbaters  van Residence De Eese,  Yun-Che en Tsin-La Hu die hadden voorbestemd  voor de organisator  van de Rapidavonden, Auke.

In zijn dankwoord na het overhandigen  aan hem  van de wisselbeker door de scheidend kampioen prees  de nieuwe kampioen de opzet van deze bijzondere clubavonden,  met tijdshandicap en openstaand ook voor buitenstaanders  alsmede de gastvrijheid  van Yun-Che en echtgenote. 

Ingaande april, het campingseizoen,  valt er  op de donderdagavonden vanaf 19.45 voor eenieder die dat wil, waar ook vandaan en  ervaren of beginners,  te schaken in Residence  De Eese. Aanmelding is niet nodig. De indeling wordt ter plekke  gemaakt.  In juni t/m augustus  is er  een officiële  zomercompetitie, ook open voor eenieder.