Eerste Rapidschaakavond

Dankzij een aantal nieuwe leden en trouwe opkomst van de oude, zijn we inmiddels gewend aan grote opkomst op de clubavonden. De eerste Rapidschaakavond van dit seizoen,  vormde daarop geen uitzondering: liefst 26 deelnemers, waarvan er slechts 2 de eerste  avond verstek moesten laten gaan met de belofte  in januari en maart  zich in de strijd te  gaan mengen. Drie deelnemers van WES Wolvega  doen mee, waaronder de ons goed bekende Stef van Kesteren en verder Joost van Dam, die zich ook maar direct tot koning van deze eerste avond liet kronen. Hij won namelijk "gewoon"  zijn  vier partijen.

De regel dat wegblijven wordt beloond met een 50%-score   deed nogal wat stof opwaaien. Er waren schakers die verzuchtten  dat ze dan beter thuis hadden kunnen blijven,  maar LET WEL:  deze regel geldt maar voor 1 avond, dus de maximale score daaruit is 2 punten (behalve voor Olivier omdat die na 2 ronden naar huis moet: hij zal in totaal 3 keer 1 punt  "krijgen".  Marcus  Pliester en Meine  Wassenaar moeten de volgende punten  echt zelf verdienen !!

Verrassend was dat Bert Dassen niet tot score kwam terwijl hij in de OC en de FSB  toch goed op dreef is.  Het tempo van het Rapid  is dan ook even wennen.  Pieter van der Zee hield knap Michiel Rensen op remise,  en datzelfde deed Ingrid  met Auke, waardoor deze "slechts"  3,5 uit 4 scoorde. Stef van Kesteren klaagde wel wat over gedaalde rating maar scoorde toch 3 uit 4, evenals Henk van Dijk, Roel Kreulen en Frans van Emst.

Hoe sterk Joost van Dam is mag blijken uit het feit dat hij naast Jaap van der Hulst, ook Stef, Roel en Frans versloeg.  Met die belagers heeft hij dus al afgerekend . Met spanning wordt gewacht op de confrontatie tussen de twee mannen met een ELO van bijna 2000 , Joost en Auke.

Op de 7e plaats na de eerste avond staan Jan Bijker, Michiel Rensen, Ingrid Jansen, Jaap van der Hulst en Gerrit Schoenmaker met 2,5 uit 4. Op de  gedeelde 12e plaats Jon Derks, Martinus Scheeringa, Geert Duiven, Roelof Kreulen en Oeds Dijkstra  samen met  Marcus  en Meine .  Met 1,5 volgen Yun-Che Hu en Pieter van der Zee, voor Dimitri Delsman en Olivier Vernooy met  elk  1 punt .  Charrel Brandenburg en Jelmer de Goede  scoorden een halfje  en Bert Dassen en  Jaap de Koning hielden hun kruit nog droog en branden in januari 2014 los !