Dure avond voor (ex-)koploper Auke …… maar de koe van Geert hoeft niet geopereerd !!
Voor hekkensluiter Gerald Bouw lag er de uitdaging om tegen koploper Auke van Urk een goed resultaat neer te zetten. De eerste pionwinst zag Gerald zelf, en daarna maakte Auke er een instructiepartij van waarin hij Gerald herhaaldelijk wees op een betere voortzetting. Om stukken bij de verdediging weg te lokken, offerde Auke een stuk, en alhoewel hij daarna remise door eeuwig schaak kon bereiken bleef hij werken aan winstopties. Verder dan terugwinnen van het stuk kwam hij echter niet doordat Gerald de instructies goed opvolgde. Deze had in de loop van de avond al enkele malen remise aangeboden, en toen Auke in tijdnood en met een pion achter zelf remise aanbood, hapte Gerald dan ook onmiddellijk toe. Fors ratingverlies voor de koploper die ook nog eens zijn eerste plek op de ranglijst verloor omdat Michiel Rensen die nipt overnam, doordat hij in een gesloten Siciliaan en met omzichtig manoeuvreren Jan de Smidt op remise hield. Gerrit Schoenmaker probeerde de Franse verdediging uit tegen Henk van Dijk. Die liet zich niet van de wijs brengen, en sloeg genadeloos toe toen Gerrit zijn stukken terugtrok in plaats van het paard op c3 te slaan. De rokade werd verhinderd en mat op f7 bleek alleen nog te voorkomen door de dame op te geven ! Beter verging het Frans van Emst, ook in de doorschuifvariant van het Frans, tegen Ingrid Jansen. In het middenspel viel de witte pion op d4 en toen Ingrid ook nog een kansloos paardoffer had gebracht, zag ze in dat verder spelen zinloos was.
Pieter van der Zee schoof weer enkele plaatsen op op de ranglijst door winst in het Konings-Indisch op Dimitri Delsman. Een naar de a-lijn verdwaald paard kon niet meer gered worden, en toen Dimitri een vorkje miste dat hem materieel weer op gelijke hoogte kon brengen, restte niets anders dan een wanhoopsaanval. Die bracht echter geen redding. Oeds Dijkstra zadelde Olivier Vernooy op met een dubbelpion. Toen de witte aanval ook nog de zwarte paarden terugjoeg bleef Olivier zitten met een onderontwikkelde stelling vol gaten . Dat wit na stukwinst ook nog de torens kon verdubbelen was de doodsteek. De zwarte stelling werd een puinhoop.
Charrel Brandenburg en Jan Bijker speelden Schots. Ten koste van een pion nam Charrel het initiatief, maar Jan ontwikkelde sneller, met name zijn lopers, en deze gingen vervolgens een hoofdrol spelen. Na een tweede pionwinst, gaf Jan de kwaliteit voor een derde. De verbonden vrijpionnen konden daarna niet meer tegengehouden worden.
Jelmer de Goede begon door een lekke band wat later aan zijn partij tegen Martinus Scheeringa. Op de 14e zet gaf hij een loper weg en daarna kon Martinus zijn voorsprong uitbouwen met nog wat pionnen en een kwaliteit. Dat was voor Jelmer het teken om op te geven. Een tweede tegenslag .
Nog later startte de partij tussen Jon Derks en Geert Duiven. Geert kon niet weg bij een koe met valse lucht in maag/ darmen, en moest eerst de diagnose van de veearts afwachten. Lucht in een bepaald deel van de maag zou opereren betekenen. Het betrof gelukkig lucht in de darmen. Opgelucht begon Geert aan het Konings-Indisch, sämisch, waar hij de witte pionnenopstoot op de koningsvleugel weerlegde met in bezit nemen met dame en toren van de open h-lijn. Met een sterk paard op g6 dat van daaruit een toren veroverde. Jons enige hoop en kans was nog dat Geert in de war zou raken door de mataanval die inmiddels op zijn eigen koning was ingezet. Dat geschiedde: Geert ging hinken op twee gedachten, aanvallen en verdedigen, in plaats van zijn eigen aanval door te zetten, en raakte inderdaad de draad kwijt.
En een stuk, en vervolgens liep hij ook nog als eerste mat. Jammer, want en een gezonde koe, en winst in de Onniger tweekamp hadden Geert z'n avond helemaal goed gemaakt !!