Verrassende winst van John Folkers in ronde 3

In de derde ronde van de onderlinge competitie werden er weer heel wat spannende partijen gespeeld. Nieuweling Michiel Rensen drong door naar de hoogste regionen door winst op Martinus Scheeringa. Martinus beantwoordde Michiels e2-e4 met het bizarre g7-g5, maar raakte zelf  als eerste het spoor bijsterwant op de 8e zet veroverde wit de zwarte dame. Martinus verstaat als geen ander de kunst om bij zo’n achterstand nog flink in troebel water te vissen, maar Michiel was niet van de wijs te brengen.Hij ruilde wat stukken af, won ook nog een toren en toen was de partij wel over. Een andere nieuwkomer bij de schaakclub Steenwijk, Charrel Brandenburg, moest het tegen Gerald Bouw opnemen. Het werd een leuke partij die voortdurend gelijk op ging. Vandaar dat er tot remise werd besloten op voorstl van Charrel toen de meeste stukken afgeruild waren en er een eindspel met ieder twee torens en wat pionnen resteerde. De derde debutant, Bert Dassen , maakte het Henk van Dijk behoorlijk lastig. Lange tijd ging de strijd gelijk op, met wellicht enig voordeel voor zwart (Henk) omdat zich in de witte stelling toch wat zwaktes begonnen te vertonen. Dat was nog allesbehalve fataal, maar toen Bert een matdreiging (mat in drie) over het hoofd zag was het opeens uit.
Plaats 1 op de ladder stond op spel in de zoveelste partij tussen Auke van Urk en Jon Derks.
Jons lijfopening op e2-e4 is het Russisch. Maar Auke werd aangenaam verrast toen Jon koos voor het Spaans. Auke bracht het Spaans vierpaardenspel op het bord, waarin Jon al op zet 5 een zwakke voortzetting koos, die Auke een overwicht in het centrum en een enorme ontwikkelingsvoorsprong opleverde (als het zwarte paard van b8 op zet 11 via c6, e5, g4 en h6 op g8 belandt moet er in het zwarte spel iets misgegaan zijn).
Jon wist nog wat matdreigingen te creëren, die vrij eenvoudig te pareren waren en gaf op toen hij via een aftrekschaak zijn dame verloor. Ook Jelmer de Goede verloor zijn dame. Dat was tegen Olivier Vernooy, die daarmee de laatste plaats aan Jelmer overdeed.
Jan de Smidt speelde zijn eerste partij van het seizoen tegen Geert Duiven. Die haalde zich een gevaarlijke aanval op zijn damevleugel op de hals, die hem bij de beste voortzetting een stuk had moeten kosten. Bij zijn pogingen dat stuk te redden zag Geert een penning over het hoofd, die hem de dame – en daarmee dus de partij – kostte.
Ingrid Jansen had het tegen Yun Che Hu weer eens met de klok aan de stok, geen tijdsoverschrijding weliswaar, maar wel in het eindspel een loperoffer een loperoffer dat niet goed uitpakte.
Roelof Kreulen en Jaap de Koning leverden een hectisch gevecht met wisselende kansen.
De partij leek zich aanvankelijk in zwarts voordeel te ontwikkelen, want een vorkje kostte Roelof een stuk. Dat stuk kreeg hij later in de partij weer terug en toen hij in de slotfase ook nog enkele pionnen won was het pleit beslecht.

Gerrit Schoenmaker handhaafde zich in de top van de ranglijst door met zwart Oeds Dijkstra te verslaan. Oeds koos voor zijn gebruikelijke rustige openingsspel met d4, Pf3, g3, Lg2 en 0-0, waartegen Gerrit met h5 en h4 ten strijde trok. Uiteindelijk won Gerrit materiaal en kreeg zodoende een gewonnen eindspel. Toen verder iedereen al lang en breed klaar was waren John Folkers en Roel Kreulen nog in een spannende strijd verwikkeld. John, die niet zo heel veel schaakt (dammen komt voor hem op de eerste plaats), heeft een solide speelstijl en is daarom moeilijk te verslaan. Roel, die in ELO-rating enige honderden punten voorstaat, voelde zich aan zijn stand verplicht om te winnen. En zoals het in dergelijke partijen wel vaker gaat, hij nam daarbij teveel risico’s. Een pion die opgespeeld was naar de 7e rij bleek daar niet meer voldoende gedekt te kunnen worden en ging verloren. Als hij vanaf dat moment zijn ambities wat getemperd had, had hij misschien nog wel een remise kunnen scoren. John probeerde logischerwijs zoveel mogelijk stukken af te ruilen en omdat Roel dat juist niet wilde kwamen zijn stukken op inferieure posities terecht. Met een leuke matdreiging op de onderste lijn won John een toren en daarmee de partij.