Op uitnodiging van Accountantskantoor Kreulen verzorgde de bekende presentator en schaakpromotor Hans Böhm afgelopen dinsdag in Residence De Eese op De Bult een interactieve schaakavond. Voor een 30-tal club- en huisschakers uit Steenwijk, Wolvega, Dwingeloo, Havelte en Zuidveen kwam hij op de proppen met interessante wetenswaardigheden over de ouderdom en ontwikkeling van het schaakspel.
Böhm ( Rotterdam, 1950) startte zijn loopbaan als beroepsschaker in 1970, toen hij vanuit een studentenflat in Amsterdam samen met zijn maat Jan Timman de wijde schaakwereld introk. Maar terwijl Timman zich volledig richtte op het spel zelf, ging Böhm zich meer en meer toeleggen op schrijven en presenteren. Op allerlei gebieden, niet alleen schaken, maar ook bijvoorbeeld financiën, informatica, alcoholgebruik, probleemaanpak , milieu en moraal. Hij houdt lezingen voor bedrijven en organisaties en treedt op als dagvoorzitter bij congressen en bedrijfsdagen. Bij het grote publiek is hij bekend van de radiorubriek "Man en Paard" en van diverse tv-optredens, zoals in het populaire consumentenprogramma "Ook dat nog" . In 1988 verbeterde hij het Guinness wereldrecord simultaanschaak door het in een marathonsessie van 26 uur op te nemen tegen 560 tegenstanders, waarbij hij een score van maar liefst 94 % behaalde.
De laatste tijd redigeert hij samen met de Israëlische grootmeester Yochanan Afek een serie over de afzonderlijke schaakstukken, waarvan inmiddels De Pion (2010), De Toren (2011) en Het Paard (2012) zijn verschenen en De Loper op stapel staat. Aan de hand van die boeken trakteerde Böhm de aanwezigen op stellingen waarin een pionnenvesting met zelfpat kan worden gebouwd, of waarin de toren gevangen komt te zitten, het paard na uitgebreide offers een stikmat geeft of de loper opgesloten raakt. Uiteraard liet hij de zaal met graagte de verkeerde oplossingen aandragen, om vervolgens de enige juiste oplossing uit de hoed te toveren. Dat schijnbaar heel gewone stellingen zo veel onverwachte wendingen kunnen opleveren, was zelfs voor de doorgewinterde clubschaker een openbaring.