Op uitnodiging van Accountantskantoor Kreulen  verzorgde de bekende presentator en  schaakpromotor Hans Böhm  afgelopen  dinsdag  in Residence De Eese op De Bult  een interactieve schaakavond.  Voor een 30-tal club- en huisschakers uit Steenwijk, Wolvega, Dwingeloo, Havelte en Zuidveen kwam hij  op de proppen met interessante wetenswaardigheden over  de ouderdom en ontwikkeling van het schaakspel. 

Böhm  ( Rotterdam, 1950) startte zijn loopbaan als beroepsschaker in 1970, toen hij vanuit  een studentenflat  in Amsterdam  samen met zijn maat Jan Timman de wijde schaakwereld  introk. Maar terwijl Timman  zich  volledig richtte op het spel zelf,  ging Böhm  zich meer en meer toeleggen op schrijven  en presenteren. Op allerlei gebieden, niet alleen schaken, maar ook bijvoorbeeld financiën,  informatica,  alcoholgebruik, probleemaanpak , milieu en moraal.  Hij  houdt lezingen  voor  bedrijven en organisaties en  treedt op als dagvoorzitter  bij  congressen en bedrijfsdagen. Bij het grote publiek  is hij bekend van de  radiorubriek "Man en Paard"  en van  diverse tv-optredens, zoals in het populaire consumentenprogramma  "Ook dat nog" .  In 1988 verbeterde  hij het Guinness wereldrecord simultaanschaak door het in een marathonsessie van 26 uur op te nemen tegen 560 tegenstanders, waarbij hij een score van maar liefst 94 % behaalde.

De laatste tijd redigeert hij samen met  de Israëlische  grootmeester  Yochanan Afek  een serie over de afzonderlijke schaakstukken, waarvan inmiddels  De Pion (2010), De Toren (2011) en Het Paard (2012) zijn verschenen en  De Loper op stapel staat. Aan de hand van die boeken trakteerde Böhm  de aanwezigen op stellingen waarin een pionnenvesting  met zelfpat  kan worden gebouwd, of waarin de toren gevangen komt  te zitten, het paard na uitgebreide offers een stikmat  geeft of de loper opgesloten raakt. Uiteraard  liet hij de zaal  met graagte de verkeerde oplossingen aandragen, om  vervolgens  de  enige juiste  oplossing uit de hoed te toveren. Dat schijnbaar heel gewone  stellingen zo veel  onverwachte wendingen kunnen opleveren, was  zelfs voor de doorgewinterde clubschaker  een openbaring.

 
Dit album bevat 12 foto's en blijft beschikbaar op SkyDrive tot 17-12-2013.