Volop spanning in de bondscompetitie

 

Nu er drie Friese teams uit de nationale competitie terug keren naar de regionale , worden  in de Friese promotieklasse de  consequenties van de versterkte degradatie gevreesd. Er hing om die reden  flinke spanning rond  de wedstrijd tussen Steenwijk1 en Schaakwoude2.   Omdat de mannen uit Damwoude met slechts zeven spelers arriveerden  en de Steenwijker kopman Auke van Urk  een formeel eerste punt kon noteren,  leek het een  makkelijke avond te worden voor  de thuisploeg,  maar als zo vaak bedroog  de schijn. Invaller Yun-Che Hu overzag in de  Siciliaanse opening een eenvoudige combinatie, waardoor hij plots  in plaats van de gedroomde pion vóór een stuk achter  stond. Hij worstelde nog wat verder, maar toen hij ook nog een kwaliteit  ging verliezen gaf hij op.  Buurman  Jan Bijker  bleef in zijn Siciliaan  steeds het tempo voor  en hield  zijn tegenstander met verdere afruil  fors in de  tang. Kwaliteitswinst bracht vervolgens de overwinning. Henk Wichers  kreeg  na een sterke opening  nog wel de overhand, maar verspeelde een  belangrijke pion, waarna hij  tevreden was met zijn  remise in onoverzichtelijke stand.  Henk van Dijk  probeerde met zwart    druk  uit te oefenen,  maar   zijn tegenstander  was uit  op afruil en dichtschuiven, zodat  ook deze partij in remise verzandde.  Ook Marcus Pliester  waagde zich aan de Siciliaan  maar was niet tevreden over zijn aanpak:  wit kwam beter te staan en Pliester zat met een passieve loper op g7. Toen  zijn tegenstander  zijn c-pion tot promotie kon brengen was  het pleit beslecht, en de tussenstand 3-3 met nog  twee spellen te gaan.  Aan bord 8 kwam invalster Ingrid Jansen in een Aljechin in hevige tijdnood nadat ze een pion had verspeeld.  Juist op tijd won ze die terug en creëerde  ze op de damevleugel  doorbraakkansen.  Het tij keerde, haar tegenstander ging veel tijd gebruiken, kon torenafruil niet voorkomen, waarna de  doorgebroken h-pion  Ingrid een  gewonnen pionneneindspel opleverde. Daarmee was een gelijk spel binnen. Teamcaptain Jon Derks  had aan remise voldoende om  zijn team de  overwinning te bezorgen, en hij  had  dat aanbod ook al eens gedaan. Zijn  rivaal  stond  een stuk tegen twee pionnen  vóór  en meende  dat hij de betere papieren had. Dat bleek een misvatting want nadat hij zijn voorsprong had moeten opgeven,  promoveerde Derks  naar dame, en  werden de twee verbonden vrijpionnen  geblokkeerd. Toen één van de twee door zetdwang ook nog zou sneuvelen  kreeg  Jon de handdruk  ten teken van overgave. Met dit 5-3 eindresultaat  nestelt  Steenwijk zich voorlopig op de derde plaats in de promotieklasse, en is  alle degradatiegevaar geweken.

 

In de schaduw van dit geweld speelde Steenwijk3  haar wedstrijd tegen Wolvega2.  Die ontmoeting eindigde in 2-2. Jelmer de Goede debuteerde in  een bondswedstrijd en hield lang gelijke tred met de kopman van Wolvega, totdat hij een paard zag sneuvelen  en een vernietigende aanval op de koningsvleugel over zich heen kreeg. Geert Duiven stelde orde op zaken met een  solide winst aan bord twee, waarna Oeds Dijkstra de spanning terugbracht  door ondanks zijn pion  voorsprong  zijn tegenstander als eerste te laten promoveren. Mat  was zijn loon. Aan Roelof Kreulen de taak de schade binnen de perken te houden, en dat deed hij met verve. Zodra de kans zich voordeed  nam hij bezit van de open lijn, veroverde hij  een stuk  en stoomde  op met vrije pionnen op de damevleugel. De Friese teamcaptain Eduard Eggink  loerde  ondertussen op kansen op de koningsvleugel waar hij een pionnenovermacht had.  Roelof doorzag de snode plannen, bracht zijn koning in veiligheid, schakelde  een pion uit, en won.

In onderlinge competitie slechts twee wedstrijden waarin Gerrit  Schoenmaker  won van Olivier Vernooy  na snelle kwaliteitswinst en een taai eindspel waarin Olivier nog een mooie matdreiging inbouwde. Gerald Bouw had zijn avond niet en verspeelde snel veel materiaal  tegen Martinus Scheeringa .

 

Komende dinsdag vind de finale plaats van het Rapid-drieluik , en wel op de locatie Bultweg.  Dick Stavast is dan terug van wintersport en zal met Auke van Urk uitmaken wie  dit seizoen  de beker  meeneemt.