Steenwijk2 onderuit tegen Westergoo2

De thuiswedstrijd van het tweede schaakteam van Steenwijk tegen Westergoo uit Bolsward is geëindigd in een 3-5 nederlaag. De vage hoop dat Westergoo, inmiddels reeds kampioen in deze klasse met een straatlengte voorsprong, misschien wat slordiger met de kansen zou omspringen, bleek nergens op gebaseerd. Westergoo kwam, zag en overwon. Met vier remises, drie nederlagen en een overwinning hield Steenwijk de schade beperkt. Remises waren er voor Roel Kreulen, Martinus Scheeringa, Yun Ché Hu en Oeds Dijkstra. Roel kreeg een interessante stelling op het bord met tegengestelde rokades, normaal gesproken bijna een garantie voor vuurwerk, maar in deze partij wilde de vlam niet in de pan slaan. Martinus kreeg met zwart absoluut het betere van het spel. Zijn paard op e4 was veruit superieur aan de kreupele witte loper van de zwarte velden, maar nochtans werd tot remise besloten. Yun Ché  hield Taeke Bergsma op remise. Een knappe prestatie, want Taeke verkeert momenteel in bloedvorm en schitterde zeer recent nog op het FK 60+ kampioenschap in Leeuwarden. Oeds leverde een degelijke remise op de manier die we van hem gewend zijn.
Jaap van der Hulst, Frans van Emst en Gerrit Schoenmaker dolven het onderspit. Zij gingen strijdend ten onder. Ingrid Jansen redde de eer van Steenwijk via een afgetekende overwinning. Zij wist in deze partij tijdnood te vermijden en wanneer dat haar lukt, is ze voor iedereen een geduchte tegenstandster.
 
In de viertallencompetitie speelde een team bestaande uit Geert Duiven, Dimitri Delsman, Auke van Urk en Dick Stavast tegen Mid Fryslan2 uit Akkrum. Auke en Dick wonnen hun partij gedecideerd. Geert kreeg een prachtig paardenpaar op d5 en e6, dat er zeer dreigend uitzag, maar zijn tegenstander verdedigde zich vindingrijk. Toch wist Geert een paar pionnetjes buit te maken en de winst naar zich toe te trekken. Dimitri tenslotte moest alle zeilen bijzetten nadat hij materiaal was achter geraakt. Met paard en toren moest hij opboksen tegen de dame van zijn tegenstander. Via een torenoffer waarmee hij de vijandelijke dame wist buit te maken, dacht Dimitri het evenwicht hersteld te hebben, maar toen kwam het gevaar ineens uit een andere hoek. Een doorgebroken pion kon niet meer worden tegengehouden door het paard van Dimitri.
 
Met al deze externe wedstrijden bleef er voor de interne competitie een afgeslankt programma over. Maar niettemin met een paar verrassende uitslagen. Olivier Vernooy ving de dame van Roelof Kreulen op een bord vol stukken. Beide spelers waren na afloop in een uitstekend humeur. Olivier uiteraard vanwege zijn overwinning, maar ook Roelof die er de humor wel van kon inzien, dat hij te grazen was genomen door iemand van wie hij qua leeftijd met gemak de overgrootvader kon zijn. Gerald Bouw was dicht bij een overwinning op Jaap de Koning. Heel dicht, maar pat was andermaal de spelbreker. Een koude douche voor Gerald, maar ook een leerzame les. Niettemin een keurige prestatie van Gerald.
De overwinning van Jon Derks op Jan Bijker was misschien niet opzienbarend, maar wel de snelheid waarmee deze tot stand kwam. Jan liet zich tot avonturen verleiden voordat zijn ontwikkeling voltooid was. Dat hij daarbij een gepend paard voor lief moest nemen, was door Jan in zijn calculaties opgenomen, maar met het tussenschaakje waarmee Jon op de proppen kwam, had Jan duidelijk geen rekening gehouden.
Toen het Jan helder werd dat hij met een toren minder uit de verwikkelingen tevoorschijn zou komen, hield hij het voor gezien en konden na een uurtje spelen de stukken terug in de doos.