Play-offs en lentecompetitie van start

Met de play-offs en de lentecompetitie ging afgelopen dinsdagavond de laatste etappe van het schaakseizoen 2012-2013 van start. In de lentecompetitie gaven een aantal kanshebbers meteen hun visitekaartje af. Jan Bijker bijvoorbeeld die van Oeds Dijkstra won in een wisselvallige partij, waarin eerst Jan gewonnen stond, toen Oeds en tenslotte opnieuw Jan dankzij een reddend paardvorkje. Of Roel Kreulen die Jaap van der Hulst versloeg met de zwarte stukken. Jaap experimenteerde met de Torre-opstelling, maar speelde misschien iets te passief. Roel ontwikkelde een initiatief over de volle breedte van het bord, waaronder Jaap tenslotte bezweek. Ook Geert Duiven mag tot de kanshebbers worden gerekend. Hij won van Martinus Scheeringa. De beide jeugdspelers Olivier Vernooy en Jelmer de Goede haalden beide een vol punt binnen tegen resp. Jaap de Koning en Gerald Bouw. Behoren zij tot de kanshebbers? Voor Jelmer komt het lentekampioenschap misschien iets te vroeg, hoewel hij de laatste tijd wel de stijgende lijn te pakken heeft. Maar met Olivier Vernooy moet terdege rekening worden gehouden. Hij gaat met sprongen vooruit en zijn komende tegenstanders zijn gewaarschuwd. Naast genoemde kanshebbers zijn er spelers die de eerste ronde verstek moesten laten gaan : Yun Che Hu, Frans van Emst, Marcus Pliester en Gerrit Schoenmaker. Stuk voor stuk serieuze kanshebbers voor de titel.
 
In de play-offs twee beslissingen en een remise. De remise kwam tot stand in de partij Jon Derks-Jan de Smidt en was van begin tot eind boeiend. Een kwaliteitsoffer van Jan de Smidt leverde een gevaarlijke doorgebroken vrijpion op de a-lijn op. Net toen Jon op het punt stond om de vrijpion eindelijk onschadelijk te maken, veranderde hij van gedachten en koos onder het slaken van de aanvalskreet "het geluk zij met de dapperen" voor een directe aanval op de vijandelijke koning. Hij verbrandde daarmee alle schepen achter zich. De aanval zag er gevaarlijk uit, was misschien niet helemaal correct, maar zonder geluk vaart niemand wel en zo werd de partij tot tevredenheid van beide spelers besloten met een fraai eeuwig schaak mechanisme.
Ingrid Jansen verloor van Henk van Dijk. Daar hoefde Henk niet zo veel voor te doen. Ingrid verloor voornamelijk van zichzelf. Ze verbruikte zoveel tijd, dat ze op de 22e zet door haar vlag ging.
De koningsindische verdediging kwam op het bord in de partij tussen Dick Stavast en Auke van Urk. Auke kent deze opening van haver tot gort en weet tegen Dick meestal met voordeel uit de openingsfase te komen. Zoals ook dit keer. Maar een nonchalante afwikkeling van Auke leverde het initiatief op een presenteerblaadje aan zijn tegenstander. Dick sloeg dit genereuze aanbod niet af en dirigeerde zijn stukken één voor één naar de meest aanvallende posities. Het verband in de zwarte stelling was inmiddels ver te zoeken. Geen wonder dat het witte initiatief een stuk opleverde en snel daarna de partij.