Roelof Kreulen geeft geen cadeautjes

Ingrid Jansen, Roel Kreulen, Gerrit Schoenmaker en Auke van Urk speelden in Sneek voor de viertallencompetitie en verder waren er nogal wat afmeldingen, waardoor er dinsdag 5 februari maar tien schakers in Ons Dorpshuis zaten. De vijf partijen eindigden alle met winst voor de speler met de hogere Elo-rating. De grootste verrassing was eigenlijk het feit dat Roelof Kreulen stiekem wist dat tegenstander Jaap de Koning 75 jaar werd. Dat kreeg natuurlijk even gepaste aandacht, ook al vroeg de jarige daar in al zijn bescheidenheid niet om. Nu het toch wereldkundig werd, had Jaap misschien op het bord op een presentje gerekend, maar dat ging Roelof te ver. Hij verschalkte Jaap met een familieschaakje en toen daarna ook nog eens één van zijn torens viel, was het met de jubilaris gedaan.
Jelmer de Goede kwam aardig uit de opening tegen Martinus Scheeringa, maar verspeelde op de 13e zet een stuk. Nadat de dames waren weggeruild, had Martinus niet veel moeite meer om een pion naar de overkant te loodsen en Jelmer vervolgens mat te zetten.
Henk van Dijk en Jaap van der Hulst kwamen in een moeilijke pot terecht, waarbij Jaap in het vroege middenspel een centrumpion verloor. Daarna was het aan Henk om die extra pion op te laten stomen, maar doordat nog vrijwel alle stukken op bord stonden, was dat niet gemakkelijk. Toen er enige afruilen dreigden, gaf Jaap de moed en de partij op. Een beetje aan de vroege kant, want hij had een dame+toren-eindspel kunnen bereiken waarin hij die pluspion permanent onder schot had kunnen houden. Dat zou voor Henk nog lastig genoeg zijn geworden om te winnen.
De strijd om de Onniger hegemonie was deze keer snel beslist. Geert Duiven liet Jon Derks op f2 inslaan, waarbij die zelfs kon kiezen of hij het met zijn paard of met zijn loper zou doen. Het leverde zoveel dreigingen met aftrek- en dubbelschaakjes op, dat er voor Geert geen redden aan was, al op de 15e zet was mat niet meer te voorkomen.
Het langst aan het bord, namelijk 50 zetten, zaten Oeds Dijkstra en Gerald Bouw. Die verzeilden na een rustige, gelijk opgaande strijd in een eindspel van toren, loper en zes pionnen aan beide zijden. Het was een remisestelling, er was in feite weinig aan de hand, maar Gerald zag plotseling spoken en meende die alleen te kunnen bestrijden met een kwaliteitsoffer. Dat liet Oeds zich geen twee keer zeggen, hij kwam met zijn koning binnen, offerde terug en forceerde een doorbraak. Gerald had zich de hele partij dapper verweerd, maar met die tot dame gepromoveerde pion van Oeds was er geen houden meer aan.
Ook in Sneek bleek de ELO-rating echt wel iets te zeggen over de speelsterkte.
Roel Kreulen, Ingrid Jansen en Gerrit Schoenmaker troffen tegenstanders die zeker 200 ratingpunten meer hadden en verloren kansloos. Alleen Auke van Urk wist met het nodige geluk een puntje binnen te halen voor Steenwijk.  In deze vriendschappelijke viertallencompetitie wordt gespeeld volgens Zwiters systeem op bordpunten. Na drie rondes heeft Steenwijk 4 punten gescoord uit 12 partijen.
Daarmee staat ons viertal dus in de lagere regionen en  mag verwacht worden dat we in de komende tijd wat minder sterke tegenstand zullen ontmoeten.