Fw: Schaakclub Emmeloord zet zegereeks voort

 

Sent: Wednesday, February 13, 2013 12:03 PM
Subject: Schaakclub Emmeloord zet zegereeks voort

Schaakclub Emmeloord staat momenteel fier aan kop in de promotieklasse van de FSB. Niet alleen wonnen ze tot nu toe al hun wedstrijden, vooral de manier waarop dwong respect af. 23,5 bordpunten uit vier wedstrijden zegt genoeg : dat is een gemiddelde uitslag van bijna 6-2! De ploeg lijkt te sterk voor de promotieklasse. Afgelopen maandag moest het eerste van Steenwijk met twee invallers tegen dit team aantreden. De start was voor ons niet bemoedigend. Invaller Yun Che Hu won in de opening een pion, maar de prijs was hoog : de zwarte stukken kwamen prachtig te staan. Yun Che moest al snel een kwaliteit inleveren, terwijl de zwarte aanval gewoon doorging. Er was geen redden meer aan. Binnen het uur met 1-0 achter. Geen goed begin.
Hierna sprokkelde Steenwijk toch de nodige halve puntjes bij elkaar. Remises waren er voor Auke van Urk, Henk Wichers, Henk van Dijk en invaller Frans van Emst. Deze laatste verraste zijn tegenstander met de Hollandse verdediging en kwam comfortabel uit de opening. De witspeler van Emmeloord vertrouwde het allemaal niet zo en bood reeds op de 21e zet remise aan, wat door Frans aanvaard werd.
Henk Wichers bereikte een stelling, waarin het zowel voor hem als voor zijn tegenstander gevaarlijk zou zijn geweest om initiatieven te ontplooien. Remise. Bij Henk van Dijk gebeurde iets soortgelijks. In een dubbel toren, dubbel paardeindspel met zwakke pionnen aan beide kanten werd tot remise besloten. De remise van Auke van Urk had wat meer voeten in de aarde. In een zware koningsindische partij opende de witspeler de vijandelijkheden op de damevleugel via een kwaliteitsoffer. Het leverde hem uiteindelijk twee sterke centrumpionnen op, maar Auke wist net genoeg dreigingen tegen de witte koning te creëren. De fraaie centrumpionnen gingen verloren en er bleef een remisestelling over.
Verlies was er voor Marcus Pliester, die het juiste antwoord op een c3-siciliaan schuldig bleef, maar winst voor Jon Derks! Jon liet er na knullig pionverlies op de 4e zet geen gras over groeien en lanceerde een initiatief over de volle breedte van het bord onder het mom van : "ik heb toch niets meer te verliezen". De strategie had succes. De speler van Emmeloord reageerde nogal schuchter. Deze reactie werd door Jon na afloop van de partij vergeleken met de reactie van een voetbalteam dat ineens een mannetje meer heeft. Men weet zich even geen raad met het extraatje. Jon denderde intussen welgemoed de vijandelijke stelling binnen en wist zijn tegenstander zo in het nauw te brengen dat hij een stuk verloor.
4-3 voor Emmeloord met nog één partij te gaan. Dick Stavast had met enige hulp van zijn tegenstander een gewonnen positie weten te bereiken, maar begon in tijdnood behoorlijk te klungelen. In een paard/toreneindspel met pluspion vergooide Dick eerst een groot deel van zijn voordeel door de paarden te ruilen, vervolgens de rest van het voordeel door een foutieve koningswandel. Toen hij in het vervolg halsstarrig op winst bleef spelen en daarbij zijn toren op d5 deplaceerde, kon zwart de torens ruilen, waarna het resterende pionneneindspel voor Emmeloord gewonnen was. Slotstand 5-3 voor Emmeloord. Niet geflatteerd, want het winnen van gewonnen stellingen hoort er nu eenmaal gewoon bij.
 
Op dinsdagavond speelde het tweede team een halve competitiewedstrijd tegen het tweede team van Heerenveen. De overige partijen van deze match zullen later worden gespeeld. Voor Steenwijk traden Yun Che Hu, Ingrid Jansen, Jaap van der Hulst en Roelof Kreulen in het strijdperk. Yun Che was als eerste klaar. Hij kreeg een mooie aanvalsstelling, maar toen zijn tegenstander erin slaagde de dames te ruilen, was het venijn een beetje uit de stelling en werd tot remise besloten. Ingrid Jansen bouwde een mooie stelling op, maar het kostte haar te veel tijd. Onverbiddelijk wordt later in de partij de rekening gepresenteerd in de vorm van tijdnood. Eerst ging de mooie stelling in rook op, vervolgens verloor Ingrid de dame.
Jaap van der Hulst leverde met de zwarte stukken een modelprestatie. Een onaantastbaar paard op d5 beheerste de stelling. Toen wit tot overmaat van ramp besloot zijn g-pion op te spelen, kreeg datzelfde paard de kans om via een schaakje op f4 naar het nog mooiere veld d3 te springen. Er volgde kwaliteitswinst, waarna zijn tegenstander het voor gezien hield.
Roelof Kreulen had een zware avond. Hij had een pion minder en hij had meer tijd gebruikt dan zijn tegenstander. Na een grote afruil bleef een dame-eindspel over met nog steeds die pluspion voor Heerenveen. De situatie zag er voor Roelof en Steenwijk hopeloos uit. Was het niet vanwege die minuspion, dan was het wel vanwege de twee minuten die Roelof over had voor de rest van de partij, tegenover de vorstelijke 35 minuten van zijn tegenstander. Maar Roelof greep zijn laatste strohalm : hij bood remise aan. Het was Roelof namelijk niet ontgaan dat zijn tegenstander er na een loodzware partij een beetje doorheen zat. Het bleek een gouden greep, want tot verrassing van alle aanwezigen en tot verbijstering van de Heerenveenaanhang werd het remise-aanbod geaccepteerd! Daar zal in de auto op de terugweg naar Heerenveen nog een hartig woordje over gesproken zijn. Voorlopig dus 2-2 in het duel tussen Steenwijk2 en Heerenveen2.