Henk Wichers brengt spanning terug in schaakstrijd

Henk Wichers heeft na zijn daverende overwinning op Dick Stavast de spanning weer helemaal teruggebracht in de strijd om het kampioenschap van Steenwijk. Dick Stavast heeft nog steeds de leiding met vijf uit zes, maar Henk Wichers volgt hem op de voet met vier uit zes. De partij was een eenzijdige affaire. Stavast bleef het antwoord op de door Wichers gespeelde Van Geet-opening volledig schuldig. Terwijl Wichers zijn stelling met iedere zet versterkte, verprutste Stavast kostbare tijd met planloos heen-en-weer geschuif. Het mag een wonder heten dat de partij niet met mat eindigde en er zowaar nog een toreneindspel op het bord kwam, waarin Wichers een pion meer had. Toen Stavast opnieuw verzuimde zijn kansen waar te nemen, maakte Henk er snel een einde aan. Henk van Dijk en Auke van Urk speelden remise en behielden daarmee hun 50% score. Henk van Dijk won een pion in de opening, maar daarvoor had Auke als compensatie een actieve stelling. Uiteindelijk bleek die compensatie voldoende voor remise. Met 3,5 uit 7 heeft Auke het behalen van het kampioenschap niet meer in eigen hand, maar omdat hij nog zowel tegen Henk Wichers als Dick Stavast moet spelen, kan er nog van alles gebeuren. Het zou zeer voorbarig zijn om Van Urk nu al af te schrijven. Ook Henk van Dijk heeft nog een theoretische kans. Marcus Pliester en Henk Bijker zijn weliswaar uitgeschakeld voor het kampioenschap, maar hun partijen tegen de koplopers kunnen van beslissend belang zijn. Zelf hielden ze elkaar deze ronde op remise na een evenwichtig duel.
In de lentecompetitie wist Roel Kreulen niet te profiteren van de remise die koploper Jon Derks moest afstaan tegen Frans van Emst. Bij winst zou Roel de koploper tot op enkele punten genaderd zijn. En hij was zo dichtbij! Liefst vier pionnen stond hij voor tegen Martinus Scheeringa. Bekeken zaak toch? Kat in het bakkie zogezegd. Maar niet tegen Martinus Scheeringa. Die gaat er op zulke momenten eens extra goed voor zitten, vastbesloten om zijn huid zo duur mogelijk te verkopen. Het drama voltrok zich inderdaad : de partij kantelde, Martinus won of liever gezegd Roel verloor. Menig schaker wordt na een dergelijke zeperd ook nog eens geplaagd door een slapeloze nacht. Laten we hopen dat Roel dat lot bespaard is gebleven. Ondertussen wisten Wolter Visscher en Yun Che Hu hun achterstand op Jon Derks te verkleinen. Wolter kreeg tegen Gerrit Schoenmaker een winnende aanval nadat deze laatste ten onrechte een paardoffer van zijn tegenstander had geweigerd en Yun Che Hu won met enig fortuin van Dimitri Delsman, die op een beslissend moment verzuimde een loperoffer op f7 te brengen.
Gerald Bouw haalde een knappe remise tegen Oeds Dijkstra. Deze laatste dacht winnend voordeel te hebben, nadat hij de dame van Gerald had buitgemaakt. Maar Gerald had dieper gekeken. Via een paardvork veroverde hij op zijn beurt de dame van Oeds. Nadat de stukken waren geteld en er precies evenwicht bleek te zijn, besloten de spelers tot remise. Roelof Kreulen boekte naar eigen zeggen een enigszins fortuinlijke zege op Geert Duiven. Geert was na de opening een kwaliteit voor gekomen en had zich op de verzilvering van dat voordeel moeten richten. In plaats daarvan offerde hij een paard voor een aanval die niet doorsloeg. Wellicht uit teleurstelling over de onverwachte wending die de partij had genomen, gaf Geert toen ook nog een toren weg, hetgeen beslissend was.
De vier mannen die gaan uitmaken wie zich binnenkort lentekampioen 2012 mag noemen zijn Jon Derks, Wolter Visscher, Roel Kreulen en Yun Che Hu.
Jon Derks staat riant op kop, maar krijgt wellicht nog met een of meer directe concurrenten te maken. Wolter Visscher klimt gestaag op de ranglijst en heeft ervaring in het behalen van het lentekampioenschap. Roel Kreulen is een getergd man, belust op revanche. Loop hem niet voor de voeten. Yun Che Hu is grillig, maar zeer talentvol en moet tot veel in staat worden geacht.
Het belooft een enerverend slot van zowel de play-offs als het lentekampioenschap te worden.