Dick Stavast en Jon Derks naderen titel ..


Met nog twee ronden en wat inhaalpartijen te gaan lonken Dick Stavast en Jon Derks naar de meest begeerde schaaktitels van het seizoen. In de playoffs voor de clubtitel liep Dick met een overwinning op Henk van Dijk uit op Henk Winters die in een Siciliaan remise moest toestaan aan Jan Bijker die veld d6 in bezit nam met de dame en nadat Henk een pionnetje snoepte op b2 met een verrassend Pd5 prettig spel kreeg. Henk van Dijk kon het Dick uiteindelijk niet voldoende moeilijk maken, al deed hij met de Leeuw een sterke poging. Het werd de partij van de gemiste kansen, want Henk nam e4 onder schot maar zette niet door met een schijnoffer, en Dick verzuimde vervolgens e5 te spelen, omdat hij dacht dat dat ook na de rokade nog wel kon. De zwarte aanval met loperpaar over de damevleugel werd beantwoord met een alles of niets aanval op de zwarte koning, die Dick op zijn beurt weer verzuimde af te ronden met een simpele zet. Zo resteerde een remiseachtig toreneindspel waarin Dick met de witte stukken makkelijker spel bleek te hebben zodat hij twee pionnen kon veroveren en alsnog won. Auke van Urk kreeg zijn revanche tegen Marcus Pliester die in plaats van zijn paard op d7 in veiligheid te brengen rokeerde. Met een stuk minder zocht Marcus nog naar tegenkansen, maar die zaten er niet in.
Dick leidt met 1,5 punt voorsprong op Henk Wichers en Auke, onder aantekening dat Auke een wedstrijd meer gespeeld heeft.

Voor de Lentetitel won Jon Derks van Ingrid Jansen, doch dat niet zonder inspanning. Ingrid ontwikkelde druk tegen pion c3 die in de Engelse opening was blijven “ hangen”, maar moest uiteindelijk haar aanvallers terugtrekken waarna Jon de betere stelling had. Hij leek met dreiging van mat en damewinst die te verzilveren, maar Ingrid kreeg stuk plus toren als compensatie voor de dame. Het eindspel met twee zwarte torens tegen de witte dame met enkele pionnen gaf de nodige hoofdbrekens, maar de klok velde Ingrids lot.
Wolter Visscher bleef in zijn spoor met winst op Martinus Scheeringa. Op diens g4 en h3 opening stelde Wolter een massief centrum op. Wit verloor wat tempi, waarop Wolter met f5 de stelling openbrak en een sterke aanval op de koningsvleugel ontwikkelde, die hem tweemaal stukwinst opleverde, waarna de winst eenvoudig was. Roel Kreulen beukte met al zijn stukken op de koningsstelling van Henk Mante maar kreeg die niet kapot door ijzersterk verdedigingswerk. Na afruil bleek hij de winnende stelling te hebben overgehouden.
Dimitri Delsman weerstond met strategisch tegenspel de witte opmars van Frans van Emst, en won zelfs een belangrijke centrumpion. Hij accepteerde remise, omdat het vervolg nog veel voetangels en klemmen bevatte. Jaap van der Hulst heeft de strijd om de laatste plaats opgegeven. Hij won weer, nu van Roelof Kreulen die met zijn Engelse opening tegen Jaaps egelstelling opliep. Omdat wit langzaam ontwikkelde nam zwart het initiatief over, al zijn stukken op de witte linies stortend. Nog voor de eerste tijdscontrole hield Roelof het voor gezien. Gerald Bouw weigerde het door Gerrit Schoenmaker aangeboden damegambiet, maar dat hielp hem niet. Hij ruilde te snel af, zonder oog te hebben voor de stelling die overbleef. Wits overige stukken sloegen toe op h7 en vervolgens met mat. Geert Duiven bood in het KoningsIndisch een paard ten offer aan dat terecht niet werd geaccepteerd door Oeds Dijkstra. W el kostte dat een pion en toen in het eindspel het witte paard werd klemgezet door koning en loper, restte Oeds alleen nog de overgave.