Pijnlijke nederlaag voor  eerste team schaakclub

 

In de jacht op een plek in de landelijke schaakcompetitie heeft het eerste team van schaakclub Steenwijk een pijnlijke nederlaag geleden. Vorig jaar won het nog in Emmeloord van de club met dezelfde naam, maar ditmaal  kwam Steenwijk te kort. Aanvankelijk ging het gelijk op met een snelle remise voor Henk van Dijk met een Aljechinverdediging, winst voor Jan Bijker  die in een schotse partij langzaam een overwicht opbouwde en in het pionneneindspel  zijn slag sloeg,  winst  voor Marcus Pliester met zwart vanuit een Ben-Oni  en verlies van Stef van Kesteren  en kopman Auke van Urk, welke uitslagen voor  een tussenstand van 2,5 tegen 2,5 zorgden. De overige partijen  leken op remise uit te draaien, maar  Henk Wichers  mocht de puntdeling nog niet aannemen vanwege de stand en verloor doordat hij een vork toeliet waarmee  een kwaliteit verloren ging. Dick Stavast wist een eindspel met toren tegen paard en pionnen niet remise te houden,  en Jon Derks  profiteerde van het feit dat zijn tegenstander in betere stelling maar aanzienlijk minder tijd niet beter had dan eeuwig schaak.  Steenwijk zit nu in de wachtkamer en moet zelf blijven winnen, en hopen dat Emmeloord en Westergoo uit Bolsward nog punten verspelen.

 

In de onderlinge competitie was het hoogtepunt de strijd tussen Roel Kreulen en Oeds Dijkstra om de achtste plaats op de ranglijst. Roel offerde 2 stukken voor toren en pion, en kreeg 3 vrijpionnen op de damevleugel. Om die tot promotie te voeren liet hij allerlei penningen en  risico's van materiaalverlies toe, maar Oeds hield het oog op de gevaarlijke pionnen. Toen zijn tegenstander  even onzorgvuldig was, sloeg hij toe, waarna Roel moest berusten in remise, waarmee hij overigens zijn achtste plek behoudt.

Frans van Emst verloor verder  terrein door tegen Gerrit Schoenmaker in het Hollands met zwart te veel op de aanval te spelen. Gerrit brak met e4 en f4 het centrum open, en toen Frans verzuimde de witte centrumpionnen onschadelijk te maken stoomden die op naar  de achtste rij. Toen Gerrit ook nog de c-lijn in bezit kon nemen was het pleit beslecht. Frans probeerde met een dameuitval nog verwarring te stichten maar het resultaat was een eenvoudig eigen mat. Ook Yun-Che Hu  verliest terrein en moest ditmaal tegen Jaap van der Hulst zijn offensieve spel met een nederlaag bekopen. Weliswaar zetten hij Jaap ten koste van een stuk onder druk, maar Jaap hield het hoofd koel. Op een laatste wanhoopsoffensief van wit offerde Jaap graag zijn dame voor mat "achter de paaltjes". Ook Martinus Scheeringa kan dit seizoen zijn draai nog niet  vinden na het sterke resultaat van vorig jaar. Tegen Henk Mante investeerde hij een paard in de aanval., maar Henk toonde aan dat het offer onterecht was, nam de aanval over en won.

Geert Duiven en Dimitri Delsman  speelden een tactische Berlijns-Spaanse partij, met allerlei penningen en losgeslagen paarden. Geert leek te winnen, maar Dimitri  schiep zich scherpe tegenkansen met een vork als antwoord op de vork waarin hij was gelopen. Uiteindelijk was Geert toch de winnaar. Jaap de Koning verspeelde tegen Ingrid Jansen  in de opening meerdere tempi, waardoor hij een passieve stelling kreeg. Het lukte Ingrid om twee verbonden vrijpionnen te krijgen waartegen  Jaap zich dankzij zijn tijdvoorsprong  taai verdedigde. Toen uiteindelijk toch één van de pionnen promoveerde was het gebeurd. Gerald Bouw veroverde een pion ten koste van een paard. Tegenstander Roelof Kreulen  drong vervolgens  na de rokade en vijandelijke stelling binnen en op de 16e zet was het mat.