Spanning in de schaakcompetitie loopt op: wie plaatsen zich voor de nacompetitie ??

 

 

Trots aan kop in de onderlinge schaakcompetitie gaan Auke van Urk en Dick Stavast, met een

straatlengte voorsprong op de rest, en daarmee al zeker van deelname aan de  nacompetitie om de kampioenstitel-2012.  Beiden verloren nog naar één partij en omdat Auke er één meer speelde en die won, voert  hij  nog steeds de ranglijst aan. 

Het lukte Henk van Dijk  – nadat hij enige weken geleden Auke diens eerste competitienederlaag van dit seizoen toebracht – niet om ook Dick voldoende tegenspel te bieden.  Met wit kreeg hij een ongebruikelijke  verdediging voorgeschoteld, en de daarmee samenhangende  problemen  kreeg hij niet opgelost. Een directe mataanval kon hij nog afslaan  maar het eindspel met 2 pionnen minder was kansloos.  Jaap van der Hulst koos  met wit  tegen Auke voor de Trompovski-aanval,  waarmee hij zijn tegenstander  een dubbelpion en een geisoleerde pion  bezorgde. Daarna speelde  hij echter niet actief genoeg waardoor Auke het initiatief  kon overnemen. Een blunder kostte Jaap vervolgens een stuk en het punt.

Jon Derks verzuimde aan te haken bij de subtop door tegen Ingrid Jansen in een geweigerd Russisch  een pion te verliezen. Toen hij ook nog de witte loper op a3 toeliet zodat zijn rokade verhinderd bleef, en Ingrid het hoofd  koel hield en  de tijd onder controle, was het punt voor haar. Marcus Pliester  week af van zijn gebruikelijke opening met d4 en omdat Frans van Emst wel zijn gebruikelijke Hollands speelde, was ook daar  een witte loper, maar dan op h6, de beslissende factor. Frans kreeg de loper weg maar dat ten koste van een paard op b5 dat  vervolgens geen kant meer op kon. Toen Marcus tenslotte die springer onder vuur nam stortte de zwarte stelling in.

Roel Kreulen is aan een stevige opmars bezig. Dit seizoen weer  "fulltime" met schaken begonnen, kwam hij aanvankelijk  niet in zijn spel, maar de laatste maand scoort hij volop. Dit keer was Henk – OerangOetan- Mante  het slachtoffer. Na  omzichtig op  de b4  gereageerd te hebben, won Roel in de overgang naar het middenspoel een pion en lanceerde hij een winnende aanval op de witte dame. Hij voert nu samen met Oeds Dijkstra  de middenmoot aan.

Yun-Che Hu dacht Stef van Kesteren te verrassen met de Siciliaan. Hij speelde weliswaar niet alleen snel maar ook scherp, doch dat leverde niet meer op dan eigen kwaliteitsverlies, waarna Stef  alleen nog maar hoefde te consolideren. Uiteindelijk werd afgewikkeld naar een dame-eindspel met 3 pionnen meer voor Stef, en dat was zelfs voor Yun-Che te veel van het goede.

Jaap de Koning besliste de strijd om de voorlaatste positie tegen Gerald Bouw in zijn voordeel.  Gerald offerde al op de 3e zet een pion voor aanval maar zette niet door, waarna Jaaps zwarte stukken  het middenveld  in bezit namen en zijn dame op roof ging. Toen Gerald zijn dame moest geven voor een toren was de strijd beslist.