rapidschaak

 

In de tweede ronde van het Steenwijker Rapidschaakkampioenschap 2012 werd voluit gestreden voor een plek bij de laatste acht in de finalepoule, waarin op 20 maart a.s. zal worden uitgemaakt wie dit jaar de beker zal veroveren. Bekerbezitter en koploper na de eerste ronde Auke van Urk liet zich niet van de wijs brengen – ook niet door een niet al te vlot meewerkende laptop waarop hij tussentijds de uitslagen moest verwerken – en voegde 3,5 punt aan zijn totaal toe, waardoor hij met ruime voorsprong aan de finale zal beginnen. Hij hoefde in deze serie alleen aan Dick Stavast remise toe te staan, terwijl Dick dat ook moest doen aan Henk Wichers en Stef van Kesteren. Alle drie bereikten een score van in totaal 5 punten in de beide voorronden, evenals Henk van Dijk en Jan Bijker die pas in de laatste ronde hun plaatsing zeker stelden met overwinningen op respectievelijk Martinus Scheeringa en Frans van Emst die daardoor op 4 punten bleven steken. Ook Marcus Pliester bereikte mede dankzij de soepele afwezigheidsregel in totaal 5 punten waarmee hij Roelof Kreulen en Jon Derks die op 4,5 eindigden uit de finale hield. Tot ieders verrassing werd Geert Duiven met ook 5 punten de achtste finalist, door in de laatste ronde dankzij de tijdhandicap medekanshebber Jon Derks uit te schakelen.

Yun-Che Hu kon door afwezigheid zijn score onvoldoende uitbreiden, en kwam ook niet verder dan 4,5, nog net vóór Dimitri Delsman die uitstekend gebruik wist te maken van zijn tijdsvoordeel door o.a. Jaap van der Hulst en Ingrid Jansen te verschalken. Dimitri eindigde zo op 4 punten, en een twaalde plaats, samen met Martinus Scheeringa en Frans van Emst.

Ingrid kon de goede positie uit de eerste ronde niet vasthouden en voegde slechts 1 punt toe, zodat ze eindigde op 3,5 , evenveel als Jaap van de Hulst. Ook Gerald Bouw die er in slaagde Josse Gerner mat op de onderste rij te geven komt op een totaal van 3,5, een knappe en niet te onderschatten prestatie. Henk Mante en Jaap de Koning scoorden beiden 2x en gevoegd bij hun eerdere resultaat kwamen ze op in totaal 3 punten.

Gerrit Schoenmaker kon slechts 1 punt toevoegen aan zijn totaal en bleef steken op 2,5 . Josse Gerner kon dit keer weinig profiteren van de tijd en bleef steken op 2, hetgeen ook Oeds Dijkstra deed, die niet bij de les leek te zijn en uitblonk in onreglementaire zetten.

In de finale dus zeven achtervolgers met 5 punten die drastisch zullen moeten optreden in hun partijen tegen Auke van Urk die met 7,5 punt een ogenschijnlijk onneembare koppositie verdedigt.