Spannende bondswedstrijd tweede team eindigt in 4 – 4 .

 

Afgelopen dinsdag was het tweede team weer aan de beurt  voor een FSB-wedstrijd, en wel tegen Westergo 2 dat in de eerste ronde verpletterend met 7-1 had uitgehaald tegen  Heerenveen2.

Het leek er daarom op dat de spelers uit Bolsward  door een TV-ploeg van RTV-Oost werden  verwelkomd, maar die eer was toch echt voor onze teamcaptain Ingrid over wie een documentaire wordt gemaakt. Tijdstip van uitzending wordt nog geopenbaard !

 Na een uurtje spelen  stond Steenwijk op achterstand na een snelle remise van Martinus en een dito verlies van Yun Che. Martinus zag zijn tegenstander een paard offeren voor 3 pionnen en aangezien hij met dergelijke stellingen moeite heeft, bood hij schielijk remise aan. Yun-Che zette – met zwart – direct de aanval in en kreeg die ook, maar nadat  hij de dame had afgeruild kwam zijn tegenstander een pion voor, en verlies van een vol stuk  in onnodige spoed deed de rest.

Henk Mante werd vervolgens onder de voet gelopen , waarop Wolter Visscher aan bord 1  de Hollandse variant van Eeltsje Boomsma  die de beide lopers afruilde tegen Wolters paarden  met secuur spel en behulp van zijn loperpaar afstrafte. Jaap van der Hulst verdedigde met zwart secuur tegen de Orang-Oetan van August Niemark en nam diens damevleugel onder vuur, Na afruil en gemanoeuvreer  om de wederzijdse dreigingen te pareren was een remisestelling ontstaan, en zo werd besloten.

De einduitslag lag daarmee in de handen van de spelers aan de borden 2, 4 en 5, en van hen had eigenlijk alleen Roel Kreulen  na een Siciliaanse verdediging en een tegengestelde lange rokade een mooie aanval kunnen opzetten. Ingrid Jansens koningsvleugel was in de Paulsen variant van het Siciliaans  kapotgeslagen door een stukoffer, en Frans van Emst had met de vroege opstoot d4 in het Hollands zijn eigen stukken ingegraven en moest een aanval over de h-lijn op zijn verzwakte koningsvleugel toestaan.

Toen Ingrids tegenstander dameruil wilde voorkomen en zodoende het vluchtveld van zijn koning blokkeerde kon Ingrid plotsklaps toeslaan met mat op de onderste lijn, waardoor tegen alle verwachting in de stand op 3-3 gelijk getrokken werd.

Roel  had inmiddels de juiste winstvoortzetting gemist en moest berusten in remise, min of meer op het moment dat  Frans zich via de damevleugel los gewerkt had en de koning van zijn tegenstander in een eeuwig-schaak-net  had gevangen. Zo ontsnapten de Steenwijkers aan een dreigende nederlaag en liep het met een sisser af.

 

In de onderlinge competitie verdedigde Jan Bijker zijn derde plaats tegen Henk Wichers met een snelle remise. Gerrit Schoenmaker  verraste Gerald Bouw met een serie afruilen  waarbij Gerald een stuk moest geven  als hij  mat  wilde voorkomen. Gerald koos voor het stuk …

Roelof Kreulen maakte het Henk van Dijk in diens klassieke koningsaanval in Engels met f5 nog lastig door op diens dame te azen, maar uiteindelijk bezweek de witte stelling.

Oeds Dijkstra won tegen Dimitri Delsman op de 20e zet weliswaar een dame tegen loper en paard, maar kwam vervolgens toch in de gevarenzone doordat Dimitri met goed eindspel eerst een toren won en vervolgens nog eentje. In het "alles-of-niets" spel dat volgde had hij eigenlijk moeten winnen maar door zijn onervarenheid deed hij toch niet de juiste zetten en slaagde  Oeds er in om hem met de dame mat te zetten.

Dick Stavast en Stef van Kesteren  kozen voor een ingewikkelde Bogo-indische opening. Toen Dick voorbarig d5 speelde kwam Stef beter te staan, en had hij spel moeten zoeken op de koningsvleugel. Nu liet hij zijn dame verdwalen op de damevleugel en kon Dick een doorbraak op c5 doorvoeren waarna zijn twee torens op de 7e rij beslissend werden. Geert Duiven schotelde Jon Derks Russisch voor en Jon dacht het met zwart te kunnen riskeren om ten koste van achterstand in ontwikkeling een pion te winnen. Hij kwam van een koude kermis thuis en wist slechts met de grootste moeite de schade te beperken tot een lelijke geïsoleerde dubbelpion. Helaas verblunderde Geert na prachtig spel in de late uurtjes een kwaliteit, waarna hij wel de kans kreeg om een pion dicht bij promotie te brengen. Toen Jon dat gevaar had verijdeld had hij verder geen moeite meer om het punt op te strijken, waarmee hij eigenlijk een halfje teveel kreeg.