Eerste lustrum Scholierenschaaktoernooi

 

Alweer voor de vijfde keer organiseerde Schaakclub Steenwijk het  najaarsschaaktoernooi voor leerlingen uit de groepen 6,7 en 8 van de basisscholen in Steenwijkerland.  Voor het eerst vond het toernooi plaats op de bovenverdieping van het kantoorgebouw van MeeuwsenTenHoopen en RoelofsPlanontwikkeling op bedrijvenpark Eeserwold aan de A32.  Groot voordeel van de nieuwe locatie is dat alle deelnemers in één ruimte geplaatst  kunnen worden waardoor  ze meer dan vroeger deel uitmaken van het  massa-evenement en  de organisatoren een totaaloverzicht hebben.

Op woensdagmiddag 2 november om half twee stonden 56 jongens en meisjes  te trappelen van ongeduld  om de strijd op de vierenzestig velden aan te gaan, en veel tijd om van het weidse uitzicht te genieten was er dan ook niet.

 

 In de vijf voorronden van elk twaalf minuten werden per leeftijdscategorie de bokken van de schapen gescheiden, zodat in de finaleronden de krachtsverhoudingen beter in evenwicht zouden zijn. In het geval dat de partij dan nog niet was beslist, arbitreerde een ervaren clubschaker de uitslag.  Het lezen en invullen van de speelschema's en het in goede positie opstellen van de stukken, gaf aanvankelijk her en der nog wat problemen, maar aan het eind van de middag hadden de deelnemers ook dat onderdeel van het spel goed onder de knie.

 

Na de pauze - waarin niet alleen werd genoten van de door de gastheren aangeboden drankjes en versnaperingen, maar ook van spel en  frisse lucht  buiten  - werden op dezelfde wijze weer vijf ronden gespeeld, en nu met inzet de kampioensbekers, de eerste keuze op de cadeautafel  en de eer.

 

 In groep 6 wist net als vorig jaar, toen hij eigenlijk nog te jong was voor deelname, Olivier Vernooij  de beker te winnen met 3,5 uit 4,  nipt voor Jochem Jelsma met 3 en Luuk Geerdes met 2,5. In groep 7 was Maikel Toeter de rest duidelijk de baas met 3,5 uit 4 en volgden Jelmer Hofstra en Justin Tuinstra op 1 punt afstand, en in groep 8 eindigden Thomas Dominicus en Lucien Hu beiden met 4,5 uit 5  ver voor de anderen, waarna de beker werd toegekend aan Lucien omdat zij in de voorronden een hogere score had en in die klasse als enige ongeslagen bleef.

 

Uiteindelijk ging iedere deelnemer met een prijs en een cadeautasje van de gastheren  naar huis, en kon ook de organiserende vereniging terugkijken op een zeer geslaagde schaakmiddag, waarop de schooljeugd heeft laten zien dat het ouderwetse en niet-virtuele bordspel nog steeds voldoende aantrekkingskracht heeft.

 

De gedetailleerde uitslag van de finaleronden:

Categorie 6,   groep 1:  Olivier Vernooij, 3,5 uit 4,  Jochem Jelsma 3  Luuk Geerdes 2,5,  Stijn de Vries 1  en Jarno Kuiper 0 punt.

                        groep 2: Joost Buijs, Mike van Hattem en Jari de Boer, 2,5 uit 4, Thijs Klein Velderman 1,5 punt en Adin Jusic 0 punt.

                        groep 3: Koen Snijder 3,5 uit 4, Jibbe Sassen en Joran de Boer 2, Merel Bollema 1,5 en Britt Bollema  0,5 punt.

 

Categorie 7,  groep 1: Maikel Toeter, 3,5 uit 4, Jelmer Hofstra en Justin Tuinstra 2,5, Stefan ten Wolde 1,5 en Benjamin Gorte 0 punt.

                      groep 2: Govert Kwarten 3,5 uit 4, Magchiel van Engelen 3, Ward Ravensberg 2, Joep Jansen 1,5 en Jens Rosenboom 0 punt.

                      groep 3: Rick Ziel 4 uit 4, Jilmer Kruider 3, Kes Jonkman 1,5, Daan Boonstra 1 en Janine ter Schure 0,5 punt.

Categorie 8, groep 1: Lucien Hu en Thomas Dominicus 4,5 uit 5, Pim Horbeek en Matthijs Loderus 2, Duncan Boek en Hermen ter Schure 1 punt.

                     groep 2: Nathan Hulskers en Matthijs van der Knokke, 2,5 uit 4, Noah Zwartjes 2 en Lars van der Velde en Mark Vromans 1,5 punt.

                     groep 3: Steven Jelsma 3,5 uit 4, Dennis Bollema 2,5 , Oskar Derks en Mark van Rossen 2 en Bram Gras 0 punt.

                     groep 4: Jorn de Jong 4 uit 4, Jessen Pen en Dylan Bijkerk 2,5, Job Boonstra 1 en Rein Vos 0 punt.

                     groep 5: Frank Snijder 3,4 uit 4, Finn Hesse 3, Demi Berger 2,5 , Dyon Reinders 1 en Jonne Bons 0 punt.