Weer hoofdrol voor Jon Derks

 

 

Nadat Jon Derks vorige week ook al - ongewild - in de hoofdrol kwam  op de clubschaakavond met verlies van de dame en vervolgens van de partij tegen Oeds Dijkstra, was  afgelopen dinsdagavond weer een podiumplaats zijn deel. In een Engelse partij kwam zijn tegenstander Henk van Dijk met zwart goed uit de opening al hield hij er een enigszins teruggedrongen damevleugel met een lam paard aan over. Zijn overige stukken werkten echter goed samen en dat leverde naast voortdurende dreigingen ook de winst van enkele pionnen op. Het wachten was op de definitieve klap, toen plotsklaps een wanhoopsoffensief van Jon tot een miszet van Henk leidde en Jon de onverwachte en onverdiende zege opleverde.

Henk Mante won in een Siciliaan regulier van  Gerald Bouw die weliswaar op mat van de zwarte koning aanstuurde maar een alerte Henk trof, die vervolgens de witte dame arresteerde en makkelijk won.

Oeds Dijkstra was uiteraard weer uit op damevangst en stelde zich met wit tegen koploper Auke van Urk aanvankelijk solide op. Toen hij de opstoot d4-d5 waagde vroeg hij echter te veel van zijn stelling want het zwarte paard kwam daardoor prachtig in het spel en dreigde op allerlei velden de witte stelling binnen te vallen. Oeds koos de beste verdediging en gaf een kwaliteit om ook een gevaarlijke pion op e4 uit te schakelen. Toen hij vervolgens een twee pion nam die Auke in de aanbieding had, bleek die zwaar vergiftigd en verloor hij een stuk, en daarmee de partij.

Frans van Emst en Stef van Kesteren speelden Hollands waarbij Stef verzuimde om tijdig meer stukken in het spel te brengen. Zijn dame werd voortdurend onder schot gehouden en daarbij kon Frans vrij ontwikkelen. Uiteindelijk zou  een en ander Frans een pion voordeel opleveren waarbij de winstvariant echter nog ver te zoeken was, zodat tot remise werd besloten.

Dimitri Delsman  en Jaap van der Hulst speelden een onregelmatige Siciliaan waarbij Dimitri de zwarte c5-pion niet ruilde. Na een foutje in het middenspel hield hij last van de zwarte duo-pionnen op d5 en c5, en dat gaf Jaap de gelegenheid een machtige aanval in te zetten die na diverse offers en schijnoffers bekroond kon worden met mat.

Marcus Pliester koos met zwart tegen Dick Stavast voor het vierpionnenspel van de Ben-Oni. Nadat Dick de partij met mat had besloten dacht hij een aardige partij gespeeld te hebben, maar in de analyse bleek al snel dat Marcus een geweldige kans op een solide verdediging had gemist. De door Dick in de opening geofferde pion zou hij dan niet terugkrijgen. In plaats daarvan ruilde Marcus zijn beste verdediger waardoor hij heel kwetsbaar werd over de g-lijn.

Het Oldemarktse onderonsje tussen Gerrit Schoenmaker en Jan Bijker  leverde een gedrongen stelling voor Jan met zwart op. Pas op de 20e zet viel het eerste stuk, en Gerrit  stond ijzersterk in het centrum  die hij met diverse afruilen nog verbeterde, waarbij hij Jan ook nog een dubbelpion op de ondankbare h-lijn bezorgde. Jan waagde een aanval op de koningsvleugel en daarbij liet Gerrit zich verrassen waardoor hij het eindspel niet won maar verloor !

Ook Roelof Kreulen en Martinus Scheeringa speelden Engels. In een rommelige opening verloor Martinus een pion, die hij pas op de 18e zet weer heroverde. De strijd  concentreerde zich vervolgens rond de zwarte vrijpion op c3 en dat kostte Roelof veel tijd. Op de 35e zet offerde Martinus een kwaliteit om door te drukken, en Roelof verzuimde die tijdig terug te geven, waarna hij op stellig en tijd verloor.

 

Op de ranglijst  hadden deze uitslagen  geen schokkende gevolgen. Komende weken spelen zowel het 1e als het 2e achttal bondswedstrijden thuis, en zullen er een beperkt aantal partijen in de onderlinge competitie gespeeld worden.