Snelle partijen in de derde ronde ….

 

In de derde schaakronde hadden de meeste spelers grote haast. Auke van Urk speelde met wit tegen snelschaakkampioen Henk Wichers, die zijn eerste partij in de onderlinge competitie speelde, en wist deze met creatief spel een geïsoleerde pion te bezorgen, hetgeen  hij echter onvoldoende vond om op wist te spelen. Nadat tot remise was besloten vluggerden de heren nog wat en daarin bleek Henk een stuk bedrevener dan Auke. Waarschijnlijk hebben ze hun krachten gespaard om maandag in de FSB-wedstrijd tegen Heerenveen tot het uiterste te kunnen gaan.

Ook de tegenstander van Roel Kreulen, Jaap de Koning uit Havelte, speelde zijn eerste partij in clubverband.  Jaap vergiste zich in de opening waardoor hij materiaal verloor en Roel een koningsaanval kon opzetten die eindigde in mat.

Gerald Bouw gooide er tegen Roelof Kreulen  een gambiet tegenaan met op de tweede zet f4 . Roelof vreesde een thuis voorbereide variant en weigerde. Nadat Gerald in het middenspel een pion  verloor wist hij met de lange rokade het spel toch weer naar zich toe te trekken. Zijn tegenstander bleef op zijn hoede en na verdere afruil kon deze de winst naar zich tot trekken. Yun-Che Hu  zag Jan Bijker de Philidorverdediging inzetten, hetgeen hem de kans gaf  "vol op het orgel" te gaan, mede omdat zwarts witte loper bleef geparkeerd op de onderste rij. Mogelijk was wits aanval toch te gehaast  want na secuur verdedigen van zwart  won hij met zijn aanval niet een stuk als gedacht, maar verloor hij er een. Die voorsprong liet Jan zich niet meer afnemen.

Dimitri Delsman trof Gerrit Schoenmaker, die een Siciliaan op het bord zette. Een in de opening verloren pion won wit door een fout van zwart terug, maar toen Dimitri niet direct een geslagen stuk terugnam omdat hij meende dat later via een schaakje wel op te halen kwam hij bedrogen uit omdat Gerrit  via tempodwang  het stuk wist te redden. Daarna kwam Dimitri er niet meer aan te pas, en hij nam de les ter harte dat je een geslagen stuk beter direct kunt terugnemen tenzij je absoluut zeker bent van  je zaak.

Frans van Emst trok tegen Henk Mante  te vroeg in de aanval. Henk sloeg die af, ruilde de gevaarlijkste stukken af, nam het initiatief over en bracht de witte stelling aan het wankelen. Daarbij  overzag hij op zijn beurt een voordelige afruil en zo verdiende deze partij ook geen winnaar: remise.

Oeds Dijkstra maakte het met zwart Stef van Kesteren knap lastig in een Alapin-opening. Hij bereikte een toreneindspel met een pluspion. Daarin manoevreerde Stef  zo behendig dat Oeds meende dat hij één van zijn torens niet meer kon redden en die weg gaf. Daarna was zijn lot beslist, terwijl remise eigenlijk zijn verdiende loon geweest was.

Jon Derks en Martinus Scheeringa speelden een Grünfeld-Indisch die in de opening volgens de theorie verliep,  maar waarin zwart vervolgens de ontwikkeling van zijn damevleugel verwaarloosde om via de koningsvleugel  in de aanval te gaan. Daarbij kwam hij de stukken  van de damevleugel te kort. Jon verdedigde zich rustig en raapte het materiaal op dat zwart liet instaan. Na afruil van de dames was tenslotte zijn achterstand zo groot dat Martinus opgaf.

Marcus Pliester drukte na een Engelse opening Jaap van der Hulst ver terug op zijn eigen helft. Het was wachten op het beslissende offer maar Marcus koos voor verder aandraaien van de bankschroeven. Het was Jaap die met een loperoffer speculeerde op een foutje maar toen draalde Marcus niet om met zijn torens de zevende rij in te nemen en de zwarte koning een ondekbaar mat  voor te schotelen.

Na de derde ronde gaat Dick Stavast op kop met inmiddels meer dan 100 punten. Jan Bijker staat tweede met 94, en Stef van Kesteren, Auke van Urk  en Jon Derks volgen met respectievelijk 90,  85 en  82 punten.

Na de subtop met Marcus Pliester, Yun-Che Hu, Frans van Emst, Henk Mante,  Henk Wichers en Oeds Dijkstra met allen in de zestig punten, wordt de middenmoot aangevoerd door  Gerrit Schoenmaker  en Martinus Scheeringa vóór Henk van Dijk, Jaap van de Hulst en Ingrid Jansen.  De staart van het peloton wordt aangevoerd door Roel Kreulen en John Folkers met 33 punten, vóór  Dimitri Delsman met 32 en Geert Duiven met 31 punten. Roelof Kreulen, Jaap de Koning en Gerald Bouw moeten in staat geacht worden zich nog omhoog te werken  op de ranglijst.