15e ronde interne schaakcompetitie

Na alle rapid- en 960-snelschaak en andere festitiveiten van de laatste weken was het met de nieuwjaarsknieperties van Oeds Dijkstra bij de koffie weer nadenken geblazen in de 15e ronde van de interne schaakcompetitie.
 Bert van Steenbergen koos tegen Henk Mante voor zijn favouriete Vinken-opening. Beide spelers deden een pion in de aanbieding maar ook eensgezind werden die offers geweigerd. Toen Henk dacht twee stukken te verkrijgen in ruil voor slechts één toren,  werd hij op de 21e zet pardoes mat gezet. De partij van Gerald Bouw met zwart tegen Frans van Emst eindigde nog een zet eerder in mat nadat Gerald aanvankelijk met zwart een solide verdediging tegen het Hollands leek te hebben opgebouwd, maar ten onrechte zijn zinnen op de lange rokade zette, waarna zijn kwetsbare koning van alle kanten onder vuur werd genomen. Yun-Che Hu zinde weer op een kans om koploper Auke van Urk de voet dwars te zetten. Hij koos voor een Sicilaans antwoord en Auke dacht daarover lang na, zonder zichtbaar voordeel te bereiken. De ongeduldige Yun-Che poogde vervolgens een stikmatje te bekokstoven en ging, toen zijn tegenstander daar niet wenste in te trappen, op pionnenroof, met het voor hemzelf fatale gevolg dat zijn dame in een aftrek-val terecht kwam. 
Ook bij Geert Duiven en Gerrit Schoenmaker een Siciliaanse partij waarin Gerrit na een heftige, grootscheepse afruil in het voordeel kwam omdat Geert met een dubbelpion bleef zitten. Met een verkeerde dameruil deed Gerrit zichzelf echter de das om omdat hij daarmee Geert een op promotie afstormende vrijpion bezorgde.Ook Jaap van der Hulst componeerde zijn eigen ondergang door met zwart tegen Rody Holtrop na een moeilijke opening eerst de juiste verdediging te vinden, 2 gezonde pionnen voor te komen maar in tijdnood zijn koning zodanig op te sluiten dat Rody in één zet stikmat kon geven. Oeds Dijkstra en Roelof Kreulen kennen  elkaars spel van haver tot gort. Toen Roelof  te passief reageerde op de centrumpionnenopening van Oeds en daarmee zijn paard en toren op de damevleugel langdurig buitenspel  zette, leek het erop dat Oeds eenvoudig zou doordrukken op de koningsvleugel. Met een pionoffer trok Roelof echter de stelling open en het initiatief naar zich toe. In het toreneindspel probeerde hij iets te snel door te drukken waarna Oeds direct en dodelijk met mat toesloeg.
Dick Stavast en Martinus Scheeringa beten zich vast in een ongebruikelijke variant van het aangenomen damegambiet, en Martinus bood de regerend clubkampioen met zwart uitstekend verweer met steeds de beste zet. Alles speelde daarbij om het tegenhouden van de witte e4-pion. Toen Martinus zijn strategie kon bekronen met het weglokken van de dekking op die pion door ruil, verzuimde hij dat echter waarna Dick er als de kippen bij was om deze omissie af te straffen middels een overrompelende aanval waarbij de zwarte dame sneuvelde.
Marcus Pliester en Wim Rehorst speelde een damegambiet waarbij Marcus zijn  witte paarden  twee zwarte centrumpionnen liet oppeuzelden. Het wegslaan van de zwarte loper op d7 gaf vervolgens niet direct het gunstige spel dat Marcus voorzien had, maar opende juist voor Wim  tegenkansen met een veropgerukte pion op b2. Marcus diende zo eerst zijn verdediging te reorganiseren en zijn inactieve paard op h5 weer bij het spel te betrekken. Toen de zwarte b-pion definitief niet tot promotie kon komen en Wim ook nog een paardvork toeliet kon hij de vlag strijken. Stef van Kesteren en Jon Derks zaten het langst achter het bord. Stef koos voor de flankopening b3 waarna beide spelers langdurig en voorzichtig laveerden tot in het verre middenspel. Stef had zijn zinnen gezet op het elimineren van het zwarte loperpaar, hetgeen hem ook lukte ten koste van het beheer over de open b-lijn. Dat gaf Jon de kans zijn a-pion ver te laten oprukken, met als gevolg dat hij toen het op de koningsvleugel ging spannen, op afruil kon spelen omdat deze a-pion dan de doorslag zou geven. Toen ook de tijdnood nog een rol ging spelen, rezen de problemen Stef boven het hoofd en gaf hij op.
Door deze resultaten verstevigde de top-3 bestaande uit Auke van Urk, Dick Stavast en Jon Derks de posities en is een gat van meer dan 50 punten geslagen met het achtervolgende peloton onder aanvoering van Frans van Emst, Bert van Steenbergen en Stef van Kesteren.