Wolter Visscher (lente) Kampioen !!

Het  lentekampioenschap, de strijd om de titel “beste van de rest” voor de schakers die zich niet wisten te plaatsen voor de play-offs om het clubkampioenschap, is net als vorig jaar gewonnen door Wolter Visscher. Makkelijk had hij het de laatste reguliere schaakavond van het seizoen niet. Tegen Oeds Dijkstra stond hij een groot deel van de partij objectief gezien verloren. Oeds’ rustige openingsopbouw werd door Wolter (te) scherp beantwoord, met als gevolg dat Wolter op beide vleugels een pion verloor. Oeds ruilde de stukken af om zijn pionnenoverwicht in het eindspel tot gelding te brengen, op zich de juiste strategie, alleen de uitvoering klopte niet helemaal, want hij verspeelde zijn damevleugelpionnen daarbij.
In het resterende pionneneindspel, dat voor Wolter beter stond, bood  deze remise aan, wat door Oeds geaccepteerd werd.
Winst was voor Wolter ook niet nodig omdat zijn naaste concurrent Henk Mante Al lang daarvoor tot de conclusie gekomen was dat  het Boedapester gambiet waarop hij zijn tegenstander Jaap van der Hulst getrakteerd  had door het gedegen tegenspel van Jaap geen winstkansen bood.
In de partij van Gerrit Schoenmaker tegen Frans van der Enden trok wit aan het langste eind. Dat kwam vooral omdat Frans zijn actieve aanvalsloper ruilde tegen een veel passievere loper van Gerrit.
Roel Kreulen speelde met zwart tegen Ingrid Jansen de Siciliaanse verdediging, maar na een slordig zetje in de opening kwam hij er niet meer aan te pas. Hij kreeg een achterstand in ontwikkeling en fatale zwakten op de zwarte velden en na 18 zetten zag hij het hopeloze van zijn situatie in.
Martinus Scheringa tegen Wim Rehorst werd een orthodox damegambiet, waarin wit lang rokeerde en een gevaarlijke aanval op de zwarte koning lanceerde. Na wilde verwikkelingen kwam er een eindspel op het bord waarin Martinus een kwaliteit minder had. Maar met twee actieve paarden + een toren tegen twee torens en een paard handhaafde Martinus zijn aanval.
Uiteindelijk won hij de kwaliteit terug en stond er een remisestand op het bord. Martinus bleef hardnekkig voor de winst gaan, maar zoals dat in dergelijke gevallen zo vaak gaat, hij blunderde, verloor een toren en gaf op.
Het langst bleven Roelof Kreulen en Geert Duiven aan het bord gekluisterd. In de Konings-Indische opening offerde Geert een stuk tegen drie pionnen, maar een doorslaande aanval leverde dat niet op. Roelof kon zelfs het initiatief overnemen. Daarbij werd hij te onvoorzichtig en Geert had dat met een mataanval af kunnen straffen. Toen hij die kans onbenut liet kwam zijn eigen koning in een matnet terecht.
In de play-offs  was de beslissing al gevallen. Bert van Steenbergen kon alleen nog proberen clubkampioen Dick Stavast van een 100%  score af te houden. Dat probeerde hij door de moderne verdediging van Dick op onconventionele manier aan te pakken. Daarmee werkte hij zichzelf echter in de nesten, het verdedigen van een ver opgerukte pion leverde hem een grote achterstand in ontwikkeling op die al vrij snel in stukverlies en daarmee het verlies van de partij resulteerde. De partij tussen Auke van Urk en Jon Derks tenslotte leverde Auke toch nog een winstpartij op in deze voor hem desastreus verlopen play-offs. Auke lanceerde een doorslaande aanval tegen de verzwakte koningsvleugel van zwart.
Op 8 juni wordt het schaakseizoen 2009-2010 afgesloten met het traditionele snelschaaktoernooi, dat ook voor niet-leden van de schaakclub toegankelijk is. Om  acht uur begint dit toernooi, dat gehouden wordt in wijkgebouw De Oerthe, Parallelweg 15 in Steenwijk