Afsluiting schaakseizoen met snelschaaktoernooi


Schaakclub Steenwijk sloot het seizoen 2009-2010  traditioneel af met een snelschaakavond, waarbij de deelnemers per partij elk 5 minuten bedenktijd krijgen. Uiteraard een voordeel voor de betere schakers die snel inzicht in de stelling hebben en de  snelle spelers. Notoir snel is Yun-Che Hu en hij kon dan ook lang bijhouden met remises tegen Jon Derks en Dick Stavast.  Marcus Pliester, niet echt bekend om zijn snelheid, bleek wisselvallig met  verlies tegen Frans van Emst maar winst op Auke van Urk en remise tegen Jon Derks. Jon ging de hele avond fier aan kop nadat hij door iets onreglementairs alleen remise moest toestaan aan Martinus Scheeringa en nadien nog eens aan Yun-Che en Marcus.  Hij  won van Auke van Urk  die  na remise tegen Dick Stavast echter weer in de race terugkwam, totdat  hij Marcus ontmoette. Wolter Visscher had – zoals het een lentekampioen betaamt - een vliegende start maar kon dat tempo niet volhouden, zoals ook senior Henk Mante  die in de vierde ronde clubkampioen Dick Stavast versloeg maar verder moeite had met de klok.  Nestor Wim Rehorst kwam in de loop van de avond juist op gang en won b.v. de Vijverhofderby  tegen Bert van Steenbergen, die ook in de tweede helft van de avond zijn score opvoerde  tegen de middenmoters en ook marcus uitschakelde voor de titel.  Jaap van der Hulst kwam niet in zijn gebruikelijke  spel en datzelfde gold voor Roelof Kreulen en John Folkers die tot de voorlaatste ronde op een halfje bleven hangen en in de slotronde streden om weg te komen van de laatste plek, die overigens wel een poedelprijs opleverde. John won die partij en Roelof dus de fles wijn.
Als gezegd voerde Jon Derks de ranglijst de hele avond aan vóór Dick Stavast die in de vierde ronde door verlies tegen Henk Mante op achterstand was gezet, zoals dat Auke van Urk was overkomen in direct de eerste ronde tegen Jon zelve.
Het toeval had niet alleen bepaald  dat de spelers met  het laagste puntentotaal in de laatste ronde  tegen elkaar speelden , ook het treffen tussen de spelers met het hoogste punten-totaal viel  in de laatste ronde en dat betrof Jon met inmiddels 10,5 punt en Dick Stavast met 10 punten, met Auke en Marcus met 9,5  nog slechts strijdend om de 3e plaats.
In een zinderende ontmoeting  verwierf Dick een kwaliteit die hij in het eindspel op het juiste moment weer teruggaf daarmee de overwinning en de snelschaaktitel naar zich toetrekkend, en  die titel tezamen met de clubtitel  prolongerend.
Auke stelde  met een laatste overwinning een met Jon gedeelde 2e plaats veilig en Marcus bleef door verlies tegen Bert van Steenbergen staan op 9,5 punt en plaats vier, vóór Yun-Che en Bert met 8. Martinus Scheeringa behaalde in totaal 7,5 punt en daarmee de 7e plaats, juist voor Wolter Visscher met 7 die hij in de voorlaatste ronde versloeg.
De staart van het peloton wordt aangevoerd door Frans van Emst die met 5 uit 13 geen potten kon breken en Henk Mante en Jaap van der Hulst die op 4,5 bleven steken nipt voorbleef. Wim Rehorst behaalde 3 punten en damtalent John Folkers dus 1,5 vóór Roelof Kreulen met 0,5.
Na de zomer start het nieuwe schaakseizoen met de jaarvergadering op dinsdag 31 augustus in De Oerthe, waarna op dinsdag 7 september de schaakstukken weer uit de mottenballen worden gehaald.