Steenwijk verliest tegen Heerenveen 6-2
In de derde ronde van de FSB-competitie had het tweede team van de schaakclub Steenwijk te maken met de reserves van Heerenveen. De inzet was de tweede plaats in de derde klasse en gezien de voorgaande resultaten was het de verwachting dat het een spannende strijd zou worden.
Dat viel echter een beetje tegen, Heerenveen bleek toch een maatje te groot.
Yun-Che Hu had een veelbelovende stelling opgebouwd, maar om een dreigende pionnenopmars van zijn tegenstander te voorkomen speelde hij zelf een pion op, daarbij een schaakje overziend dat hem een stuk kostte. Wat hij daarna ook probeerde, zijn tegenstander gaf geen krimp en haalde het punt binnen. Aan bord 1 had Frans van Emst na een zet of 20 een stelling bereikt waarin winstpogingen voor beide partijen te riskant waren, remise was dus een logisch besluit. Debutant Gerrit Schoenmaker ondervond de nadelen van een schaaksabbatical van liefst 15 jaar. In een gewaagd Albins tegengambied liet hij in een stelling die nog alle kanten op kon pardoes een stuk instaan. Geert Duiven had te maken met een tegenstander die niet bepaald op bloed uit was en er vooral op uit was zoveel mogelijk stukken af te ruilen. Omdat Geert zich niet liet verleiden tot riskante operaties liep de partij vanzelf op remise uit. Jaap van der Hulst had in de opening wat te passief gespeeld. Dat kwam hem te staan op pionverlies en een koning die niet meer kon rokeren. Die moeilijke stelling verdedigde hij echter hardnekkig, maar helaas kreeg hij niet genoeg tegenspel om de stelling te kunnen houden. Dat bracht de tussenstand op 4 – 1 voor Heerenveen met nog drie partijen te gaan. Die zouden dus alledrie wist voor Steenwijk moeten opleveren. Daar zag het echter bepaald niet naar uit. Alleen teamcaptain Ingrid Jansen had een perspectiefrijke positie op het bord weten te krijgen na een ingewikkelde Siciliaanse opening die beide spelers veel bedenktijd had gekost. De Heerenvener had zijn zware stukken dreigend opgesteld op Ingrids koningsvleugel, maar Ingrid wist de gevaren te bezweren door dameruil af te dwingen en voor het toen ontstane eindspel stonden haar torens veel gunstiger. Ze vielen, gesteund door een ijzersterke loper, de zwarte stelling binnen en maakten daar enige pionnen en zelfs een vol stuk buit. Winst was toen, ondanks de inmiddels beperkte bedenktijd, niet moeilijk meer; 4 – 2 dus. Maar meer kwam er niet uit voor Steenwijk. Oeds Dijkstra had de partij op zijn bekende wijze degelijk opgezet, maar in het middelspel deed hij een gewaagde poging met zijn paard de stelling van zijn tegenstandster binnen te dringen. Het leverde hem alleen pionverlies op, terwijl hij daarna ook nog tegen een sterk zwart pionnencentrum op moest tornen. Dat was teveel gevraagd en daarmee was de winst voor Heerenveen binnen. De laatste partij, tussen de veteranen Roelof Kreulen en Rinze van den Berg mocht zich dus in een massale belangstelling verheugen. Beiden hadden nog maar een paar minuten bedenktijd, ze hadden er dus al bijna 4 uur zwaar denkwerk opzitten en dan gaat de leeftijd toch een rol spelen. Voor de toeschouwers ontrolde zich een bizar schouwspel waarin wederzijds stukken in bleven staan en matdreigingen over het hoofd werden gezien. Uiteindelijk was de Heerenvener het gelukkigst, zodat de eindstand op een royale 6 -2 voor Heerenveen uitkwam.
Ook in de onderlinge competitie stonden er dinsdag flink wat partijen op het programma.
Benjamin Josse Gerner speelde zijn voorlopig laatste partij op de schaakclub en trakteerde als afscheid op zelfgebakken cake bij de koffie, een geste die zeer gewaardeerd werd, maar Henk Mante toch niet zo mild stemde dat hij Josse een heel of een half puntje gunde.
Gerald Bouw zag tegen Jaap van der Hulst zijn zwarte dame verstrikt raken tussen de witte stukken en ondanks dapper verzet was het voor hem een verloren partij.
Oeds Dijkstra kwam tegen Dick Stavast in een passieve stelling terecht. Toen hij zich door ruil van enige stukken trachtte te bevrijden werd hij door een tussenzetje van Dick verrast.
Opeens dreigde er mat en de ruil die Oeds in gedachten had kwam neer op stukverlies. Winst was toen voor Dick niet moeilijk meer.
Geert Duiven kreeg met wit tegen Wim Rehorst in een Caro-Kannopening goed spel. Toen hij niet de sterkste zet koos kon Wim d.m.v. de rokade zijn koning in veiligheid brengen. Geert probeerde nog wat te forceren met een stukoffer op f6. Maar toen hij daarna verzuimde door te drukken kreeg zwart tegenkansen. Een blunder van Geert kostte hem een toren en de partij. Yun-Che Hu kreeg met zwart in een Hollandse opening tegen de passieve opstelling van Frans van Emst goed spel . Hij zag daarbij stukwinst over het hoofd, maar lanceerde evengoed met torens en dame een levensgevaarlijke aanval op de onbeschermde witte koning.
Door een verkeerde afwikkeling van Yun-Che kon Frans nog net met remise ontsnappen.
Auke van Urk bereikte in een Russische opening niet veel tegen Marcus Pliester. Alleen had Marcus daarbij nogal veel tijd nodig gehad en rond de tijdcontrole bij zet 35 liet hij een belangrijk pionnetje instaan. Dat resulteerde in een voor Auke gemakkelijk gewonnen toreneindspel.
Wolter Visscher en Ingrid Jansen vochten een boeiend duel uit. Na veel manoeuvreren ontstond een eindspel waarin Ingrid zich enigszins vergaloppeerde. Wolter won een stuk tegen twee pionnen en winst was toen voor hem niet moeilijk meer.
De laatste partij die aan de gang was ging tussen Bert van Steenbergen en Jon Derks. de zaken leken zich aanvankelijk gunsig te ontwikkelen voor Bert, maar Jon wist steeds aan ernstig nadeel te ontsnappen. In een gecompliceerde stelling raakte Bert een stuk achter, wat echter door een gevaarlijke vrijpion gecompenseerd werd. Beide heren zaten inmiddels in de uitvluggerfase en de tijd begon te dringen. Daarmee nam ook de accuratesse af. Bert haalde een tweede dame, maar zijn koning was zo in de verdrukking geraakt dat hij ondanks een dame meer mat liep. Direct na afloop liet Wolter Visscher zien dat Bert – in plaats van een tweede dame te halen – Jon in 1 zet mat had kunnen zetten met de dame die hij al op het bord had staan! Zou Bert goed geslapen hebben?