Cursus Jeugdschaakleider

Beste Jeugdschaakleiders, het is zover: er wordt een Jeugdschaakleider cursus georganiseerd. Deze cursus is ook interessant voor schaakles aan volwassenen. Hiddo Zuiderwijk zal lesgeven op de volgende woensdagen: 25 februari 11 maart 25 maart 8 april 22 april De cursus zal , onder voorbehoud, worden gegeven in Buitenpost. Je kunt je bij mij aanmelden. Als je je al eerder hebt aangemeld, wil je die aanmelding dan bevestigen? De kan ook worden gevolgd door lesgevers die geen lid van de bond zijn! De inhoud en de kosten van de cursus staan vermeld in de bijlage, zie ook www.schaakbond.nl . Inleiding

Deze praktische cursus is bedoeld voor schakers (ook beginnende schakers) die enig houvast willen hebben bij de speltechnische begeleiding van schakende kinderen. Cursisten leren met name te werken met stap 1 van de Schaakmethode van Brunia/van Wijgerden. Naast een toelichting op doelen en uitgangspunten voor de schaaktraining krijgen de cursisten eenvoudige tips en vuistregels voor de opbouw van een groepstraining en de individuele begeleiding van kinderen. Via enkele praktijkopdrachten worden de deelnemers gestimuleerd bij een club of school met kinderen aan de slag te gaan. Welke einddoelen moeten behaald worden? Aan het eind van de cursus kunnen de deelnemers met behulp van bestaand lesmateriaal trainingen verzorgen voor beginnende jeugdschakers. De einddoelen van de cursus zijn: didactiek:

  • werken met stap 1 van de Stappenmethode

  • werken met een lesmodel

  • kenmerken van het spel van beginnende schakers herkennen en benoemen

organisatie:

  • inzicht in de organisatie van de jeugdafdeling op een club

  • een beeld van hun eigen taken

begeleiding:

  • kennis en inzicht in de kenmerken van leiding geven aan jeugd

  • vaardigheid in het begeleiden van schaakjeugd vanaf circa. 7 jaar

techniek:

  • beheersing van de stappen 1 en 2 (schaaktechniek wordt alleen getoetst, niet behandeld in deze cursus)

  • het kunnen benoemen van de schaakbegrippen uit de methode

  • vaardigheid in het oplossen van elementaire posities en combinaties

Cursusomvang en docenten De cursus bestaat uit 5 contactavonden van 3 uur. Een evenredig deel van de opleiding bestaat uit zelfstudie (leesstof en schaaktechniek) en praktijkopdrachten. Voor het verzorgen van de cursus voor Jeugdschaakleider is een team van erkende kaderdocenten beschikbaar. Eigen bijdrage en erkenning De cursus Jeugdschaakleider maakt onderdeel uit van de schaakdidactische opleidingen van de KNSB. De cursussen voldoen aan de richtlijnen opgesteld door het ministerie van VWS en het NOC*NSF. Zowel het ministerie van VWS als de KNSB dragen een evenredig deel van de kosten van de kadercursussen. De eigen bijdrage voor de cursus Jeugdschaakleider is € 65,- voor de gehele cursus. De afronding van de cursussen Praktijkopdrachten zullen het belangrijkste deel van de beoordeling van de cursisten vormen. Voor een geslaagde afronding hebt u voldoende studiepunten nodig. Deze zijn te verkrijgen door:

  • aanwezigheid op de cursusavon-den (minimaal 4 van de 5 avonden)

  • het aantonen van de vereiste schaakvaardigheid

  • het met voldoende resultaat voltooien van de praktijkopdrachten

Na een geslaagde afronding, krijgt de kandidaat een officieel diploma van de KNSB. Informatie en aanmelding Nadere informatie of aanmeldingsformulieren omtrent de kadercursussen zijn te verkrijgen bij de opleidingsfunctionaris van de KNSB, de heer M. bij de Weg, te bereiken via het Bondsbureau, of bij de kadercoördinator in uw regionale bond. Voor de cursus dienen de cursisten te beschikken over een recente druk van stap 1 van de handleiding voor jeugdclubtrainer.