woensdag 14 mei 2008

Play-offs ronde 2: Marcus en Auke samen op kop

Spannende ontwikkelingen op Steenwijker schaakgebied! In de strijd om het clubkampioenschap lieten Auke van Urk en Marcus Pliester, die vorige week onderling een voorzichtige remise schoven, zich dit keer van een andere kant kennen. Net als vorige week speelde Auke met wit en opende hij met de d-pion. Tegenstander Bert van Steenbergen koos voor het Konings-Indisch, vervolgens stuurde wit aan op de Averbach-variant, daarmee zelf op de koningsvleugel het voortouw nemend. Zwarts reactie was te passief en zwart raakte zodoende in een uiterst onaangename drukstelling verzeild waaraan hij zich niet meer kon ontworstelen. Zodra het mat onontkoombaar werd, gaf hij op.
Marcus Pliester kreeg te kampen met het Boedapester gambiet van zwartspeler Jon Derks. Jon was op winst uit, maar wit liet zich niet intimideren en koos voor de tegenaanval: een lange rokade in combinatie met de opstoot van f- en g-pion. Van zwarts aanval kwam niet veel terecht, wit daarentegen kwam een pion voor en kreeg een prachtige voorpost op f6. Later won wit nog een pion. Het kwam tot een eindspel van lopers en pionnen, waarbij wit's pionnenmeerderheid besliste.
Auke en Marcus leiden nu met 1½ punt, Bert volgt met 1 punt, Jon heeft nog niet gescoord. De play-offs zijn echter een volledige competitie, er zijn nog vier ronden te gaan en er kan nog van alles gebeuren.
In de voorjaarscompetitie deed Rein Beekman goede zaken met een overwinning tegen Gerald Bouw. Martinus Scheeringa speelde met zwart een wel zeer gewaagd en aanvallend spel tegen Henk Mante. Routinier Henk pareerde alles, en won zelfs een stuk, maar bleef in de verdediging. Pas toen de zwarte aanval geheel was uitgewoed, kon wit actief aan de slag voor de overwinning. Het stukverlies kwam zwart uiteindelijk niet meer te boven. Oeds Dijkstra en Wim Rehorst speelden een levendige partij met op- en neergolvende kansen. In de slotfase behield Oeds na afruil de kwaliteit en verzilverde een doorlopende randpion de partij. In de voorjaarscompetitie gaan Oeds en Henk Mante nu op kop.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten