woensdag 7 mei 2008

Play-offs 1e ronde: Bert van Steenbergen neemt de leiding

Een verrassend begin van de play-offs om het clubkampioenschap van de Schaakclub Steenwijk. Auke van Urk opende onverwacht met d4, en bouwde daarna met grote behoedzaamheid aan een nogal statische stelling. Misschien dat hij dacht: ik heb nou zoveel gambieten laten zien, nu komt juist dit voorzichtige spel als een verrassing, maar zijn tegenstander, Marcus Pliester, liet zich er allerminst door imponeren. Zwart sloot de witte damestelling op en kwam aanmerkelijk beter te staan. Toen wit ook nog twee pionnen verblunderde, had zwart gewonnen spel. Toch had Auke nog een troef achter de hand, te weten een aanmerkelijke voorsprong in tijd. Hiermee deed hij op een uitgekiend moment, zo tegen de tijdcontrole, zijn voordeel, toen Marcus akkoord bleek te gaan met wits remisevoorstel.
Jon Derks koos met zwart voor de Russische verdediging in zijn partij tegen Bert van Steenbergen. Wit liet zich niet door openingsvalletjes overrompelen en daarna vormde de open stelling juist een vruchtbaar werkterrein voor zijn tactische vermogens. In het middenspel leverde dit resultaat op in de vorm van twee pionnen en trok Bert ondanks hevig verzet van zijn tegenstander de winst naar zich toe.
En zo neemt Bert van Steenbergen brutaalweg de leiding in de play-offs.
In de voorjaarscompetitie kreeg Eddy Ashness kansen tegen Wim Rehorst op de damevleugel, maar vergooide die jammer genoeg met twee blunders op rij. Daarna was de partij voor hem verloren.
Roelof Kreulen kreeg met wit het initiatief tegen de moderne verdediging van Henk Mante. Zwarts ingeving voor een vroege tegenstoot met f5 was twijfelachtig. Zijn koning kwam in de penarie maar was met secuur spel nog wel te redden. Wit zag geen kans om de aanval nieuw leven in te blazen en het werd remise. Zo ook in de partij Wolter Visscher versus Oeds Dijkstra. Mogelijk dat wit in deze Siciliaan een licht initiatief kreeg, maar dankzij goed en actief tegenspel voorkwam Oeds dat Wolter hier voordeel mee kon behalen.
Jaap van der Hulst kwam sterk uit de opening tegen Frans de Groot. De zwarte koning kon niet rokeren en wit had de open c-lijn. Dat zwart daarmee toch nog lang niet verslagen was, bleek toen wit het centrum opende, waarmee hij het zwarte loperpaar ruim baan gaf. Een kleine combinatie bracht zwart vervolgens op een stuk tegen twee pionnen voorsprong. Wits pogingen om remise te houden waren alleen al door tijdnood tot mislukken gedoemd.
Daarmee staat Frans de Groot voorlopig bovenaan in de voorjaarscompetitie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten