Ruime overwinning voor Steenwijk 1

In de derde ronde van de FSB-competitie speelde het eerste team van schaakclub Steenwijk tegen Westergoo uit Bolsward.

Omdat Adri Maranus inmiddels verhuisd is en Henk Mante nog niet volledig hersteld is van zijn langdurige verblijf in het ziekenhuis had Steenwijk 1 twee invallers nodig, die echter geen verzwakking waren. Zo maakte Dick Stavast zijn rentree, voorlopig nog even aan bord 5, waar hij merkwaardigerwijze dezelfde tegenstander trof die hij in het vorige seizoen nog aan bord 1 getroffen had. Verder was het rapidschaak van de vorige week Jan Bijker zo goed bevallen, dat hij ook wel weer eens een competitiewedstrijd wilde spelen.

Het eerste punt werd binnengebracht door Bert , die daarmee nog steeds op 100 % staat in de FSB-competitie. In een koningsindische opstelling ruilde Bert met wit al heel snel de zwarte loper op g7 en kreeg enig overwicht. Toen zwart zich probeerde te bevrijden met een tegenactie in het centrum kon Bert door middel van een paardoffer de zwarte koningstelling openbreken, waarna hij met zijn dame binnenkwam en zwart pardoes mat zette. Ook Marcus was vlot klaar. Na een onregelmatige opening (1. Pc3, d5 2. e4 , d4 3. Pce2 c5) kreeg hij een daverende aanval op de koningsstelling van zijn tegenstander. Die liet het zich allemaal niet bewijzen en gaf op. Frans de Groot had inmiddels een stuk geofferd voor een niet geheel duidelijke aanval. Zijn tegenstander vertrouwde de stelling niet helemaal en kwam met een remise-aanbod. Teamcaptain Auke gaf Frans carte blanche en Frans besloot door te gaan. Uiteindelijk was hij de laatste die nog aan het spelen was, maar omdat van compensatie voor het geofferde stuk inmiddels geen sprake meer was en Steenwijk in ieder geval een royale overwinning zou boeken hield Frans het maar voor gezien en gaf op.

Auke’s tegenstander had in de opening op vrij simpele wijze een pion verspeeld en ondanks het gebruik van zee├źn van bedenktijd ( na een zet of 15 had hij nog maar 20 minuten over voor de resterende 20 zetten) kwam hij er verder niet meer aan te pas.

Jon speelde een partij zoals hij in de FSB heel vaak speelt: met wit behandelde hij het koningsindisch lekker agressief met tegengestelde rokades en vroegtijdig g4. Dat resulteerde in een open g-lijn en een sterk paard op e6, diep in de vijandelijke stelling.

Zijn tegenstander spartelde nog lang tegen, maar tevergeefs.

Dick rokeerde in een Engelse opening met zwart ook al naar de lange kant, terwijl zijn tegenstander kort had gerokeerd. Zoals zo vaak stond dat ook hier garant voor een scherpe strijd. Toen wit duidelijk overwicht leek te krijgen offerde Dick een kwaliteit (een noodsprong zei hij zelf). Wit verzuimde de stelling te consolideren, en met een tweede kwaliteitsoffer kreeg zwart een winnende aanval.

Frans van Emst had wit en dat betekende dus Hollands in de voorhand, dit keer met Orang-Oetang-trekjes, want Frans speelde vroegtijdig b4, mogelijk om Henk Mante te plezieren, die weliswaar niet speelde, maar wel als toeschouwer aanwezig was.

Toen zijn tegenstander een paar keer niet de beste voortzetting koos kreeg wit een dodelijke koningsaanval in handen.

Jan Bijker tenslotte ziet zien dat hij het spelletje nog niet verleerd is. In een Siciliaanse partij hield hij zijn tegenstander langdurig onder druk, maar die verdedigde zich taai. Na een groot aantal tactische verwikkelingen kwam er uiteindelijk een eindspel op het bord met ongelijke lopers, dat geen van beide spelers winstkansen bood.

De gedetailleerde uitslag was :

  • Steenwijk - Westergoo
  • Auke van Urk - Hans Huizenga 1 - 0
  • Jon Derks - Harm-Jan Dijkstra 1 - 0
  • Marcus Pliester - Jos Driessens 1 - 0
  • Bert van Steenbergen - Fokke de Boer 1 - 0
  • Dick Stavast - Mark Masmeijer 1 - 0
  • Frans van Emst - Taeke Bergsma 1 - 0
  • Frans de Groot - Siebe de Jong 0 - 1
  • Jan Bijker - Gerrit Stornebrink 0,5 - 0,5

  • Einduitslag 6,5 - 1,5