Geslaagde Rapid-schaakavond

De rapid-schaakavond van de Steenwijker schaakclub op 4 december 2007 mag beschouwd worden als een geslaagd experiment. De organisatie kon liefst 23 enthousiaste deelnemers noteren. Uiteraard speelde ook het definitieve afscheid van oud-voorzitter Adri Maranus een rol, maar met 7 deelnemers die doorgaans niet de clubavond bezoeken, voldeed de avond volledig aan de verwachtingen.

Nog even werd stilgestaan bij het vele werk dat Maranus als voorzitter voor de club heeft verricht. Niet in de laatste plaats de vastlegging in een jubileumboek van de 70-jarige clubhistorie. Ten afscheid trakteerde het kersverse erelid op Sinterklaasgebak bij de koffie, en vervolgens kozen hij en het andere erelid, Henk van Dalen, een team voor de rapid-wedstrijd. In tegenstelling tot een “normale”partij duren deze wedstrijden 2x 25 minuten, zodat er 3 op een avond gespeeld kunnen worden.

De teamcaptains zelf bleven met 1 uit 3 wat achter bij hun gebruikelijke score. Voor de punten zorgden bij team-Maranus Auke van Urk met de volle 3 en Marcus Pliester met 2,5.

Bij team-VanDalen bleek gelegenheidsspeler Jan Bijker onverslaanbaar met 3 uit 3, vóór Rob Rietbergen en Martinus Scheeringa met 3 uit 3.

Jan de Smidt en Henk-Jan Revet stuitten op sterke tegenstanders en bemerkten dat ze in wedstrijdritme wat achter geraakt zijn. Henk Mante vierde zijn rentree na ziekte met een klinkende overwinning en ook Wolter Visscher liet zien dat hij zijn mannetje nog steeds staat. Harold Struiwig bleef steken op 50%, zoals vele anderen, waaronder Gerald Bouw die definitief doorgebroken lijkt.

Toen na elven de totaalstand werd opgemaakt, bleek team-Van Dalen weliswaar iedere ronde beter te presteren, maar toch enkele punten minder veroverd te hebben dan team-Maranus , zodat dit erelid met tevredenheid en een gerust hart naar Doetinchem kan afreizen.

Het Steenwijker schaak gaat ook zonder hem door, en met het aanbod van Dick Stavast om in het nieuwe jaar de jeugdinstructie nieuw leven te willen inblazen, zal weer een nieuwe generatie schakers opstaan in de Olde Veste.