ronde 8: Frans de Groot houdt Auke op remise

Geert Duiven zette met wit het voorzichtige Colle-systeem op, waartegen zijn opponent Henk van Dalen zich wapende met een wel zeer behoedzaam dubbel fianchetto. Maar alle voorzorgen en veiligheidsmaatregelen ten spijt, de hel brak los zodra het centrum open kwam, met de afruil op e4. Wit drong door de zwarte linies heen en zorgde uiteindelijk voor stikmat.
In de Siciliaanse verdediging van Adri Maranus tegen Gerald Bouw kwamen de eerste tien zetten vlot en volgens theoretische banen op het bord. Daarna kostte een onnauwkeurigheidje Gerald een pion. En daartoe bleef de schade niet  beperkt, want er sneuvelden nog twee pionnen meer. In het toreneindspel gaven de zwarte vrijpionnen snel de beslissing.
Roelof Kreulen kwam in het Konings-indisch tegen Rob Rietbergen miniem in het nadeel en slaagde er ondanks taai verdedigen niet in om de kansen te doen keren. Rob speelde gedegen naar een gewonnen eindspel toe.
Jaap van der Hulst en Bert van Steenbergen kruisten de degens in een kort maar hevig gevecht. Bert liet zich allerminst imponeren door de vierpionnenaanval en kwam dadelijk terug in het centrum. In het blufpoker dat volgde, trok Bert uiteindelijk de beste kaarten en wit gaf op rond de twintigste zet.
In de partij van Jon Derks tegen Marcus Pliester zagen we de twee experts van de Benoni aan het werk. Maar ook voor de experts zijn verrassingen niet uitgesloten. Jon vond het achteraf een raadsel hoe het pionnenoffer op de damevleugel zo goed voor Marcus uit kon pakken, terwijl Jon al klaarstond om diens koningsvleugel op te rollen... De mysterieuze krachten in de schaaksport, die Marcus dit keer de winst bezorgden.
Frans de Groot  wist met slimme verdedigingszetjes zijn zwarte stelling gesloten te houden, telkens als Auke van Urk een invalsveld voor zijn witte stukken probeerde te bemachtigen. Toen zwart ook nog dreigde om via de enige open lijn alle zware stukken af te ruilen, restte er voor wit niets anders meer dan in remise te berusten. Een prima prestatie voor Frans de Groot. Auke staat echter al zo riant op voorsprong dat hij zich dit best kan permitteren. Marcus verstevigt zijn tweede plek en Frans van Emst blijft nog derde.