Ronde 5: nipte winst voor Auke tegen Roelof

Auke van Urk trof een taaie tegenstander in de persoon van Roelof Kreulen. Auke speelde met zwart maar wilde in de opening al dadelijk teveel. Waarop wit hem fijntjes zijn plaats wees en een stelling bereikte die minstens gelijkwaardig was. De een deed weinig of niets onder voor de ander, toch kon Roel niet verhinderen dat hij in een moeilijk eindspel belandde dat de vijftienvoudig kampioen ten langen leste naar zich toetrok.
Rob Rietbergen sloeg de wijze raadgevingen van de oude meesters in de wind en kwam te vroeg in het spel met de dame. Met aanval op de dame kon Bert van Steenbergen zich vervolgens snel ontwikkelen, en hij hield zijn voordeel vast tot het eind, toen een vrijpion in zijn voordeel besliste.
Ook Gerald Bouw speelde de (Spaanse) opening te gewaagd, waardoor Geert Duiven de kans kreeg om een beslissende aanval te lanceren.
Oeds Dijkstra en Martinus Scheeringa speelden een partij die tot in de tijdnoodfase spannend bleef. Uiteindelijk werd de grond ze allebei te heet onder de voeten, en kwamen ze remise overeen.
Zo ging het ook bij de partij van Jaap van der Hulst tegen Marcus Pliester. Marcus had Jaap op het laatst goed in de tang maar bood toch remise aan met het oog op de tijd.
Frans van Emst kwam met een linke opstoot die Adri uitlokte tot het offer van een stuk tegen twee pionnen. De witte koning kwam onder vuur te liggen maar kon zich redden. Het zenuwslopende midden- en eindspel dat volgde ging voor Adri nipt verloren.
De stand aan de kop: 1. Auke; 2. Jaap; 3. Frans van Emst.