Ronde 3: Auke neemt afstand

Auke van Urk had mondeling reeds laten doorschemeren de Pirc-verdediging van Jaap van der Hulst met kracht te zullen bestrijden en hield woord: één tam zetje van Jaap, en Auke kreeg prompt een doorslaande aanval die eindigde met dameverlies of anders mat. Ook Geert Duiven trok in een Pirc als zwartspeler aan het kortste eind, en wel tegen Roelof Kreulen. Geert haalde weliswaar het eindspel, maar wit promoveerde en gaf mat.
Gerald Bouw en Bert van Steenbergen hadden elkaar zojuist herkend als verre familieleden, wat niet wegnam dat er op het bord een stevig robbertje werd gevochten. Alsof de duvel ermee speelde, raakte Gerald net als vorige week verstrikt in een röntgenaanval door een loper, en verloor.
Henk van Dalen en Frans de Groot kwamen tot remise in een niet-aangenomen damegambiet. Frans van Emst hield met wit goed stand tegen de pogingen van Marcus Pliester om zijn Hollands in de voorhand te breken met een lange rokade en een pionnenopmars. Ook hier remise.
Martinus Scheeringa moest er na de vakantie nog even inkomen tegen het Albins tegengambiet van Adri Maranus. Voor hij er erg in had liep hij in de val, verloor een stuk, en niet veel later ook nog de dame, waarna het over en uit was.
Jon Derks en Oeds Dijkstra speelden een open partij. Jon, met wit, stak een pion in een aanval en kreeg zeker waar voor zijn geld in de vorm van vervelende penningen en dreigende aftrekschaakjes. Zwart kon zich echter verrassend lang redden. De wrange ironie wilde dat juist toen Oeds dacht dat de kou uit de lucht was en hij de aandacht iets liet verslappen, hij pardoes mat ging.
Auke blijft aan kop en neemt afstand; Frans van Emst verdringt Jaap van de tweede plaats.