Publicatie in 'Kop van'

 

Twee van de vier kampioenen 2021-2022 van Schaakclub Steenwijk bekend


Auke van Urk is voor de 18e keer clubkampioen van Schaakclub Steenwijk geworden, en dat zonder in de laatste ronde te spelen: zijn enig overgebleven concurrent Peter de Korver wist niet te winnen van Matthijs Kuipers waardoor de koploper niet meer is in te halen. De confrontatie Van Urk-De Korver zal daarom niet meer plaats vinden. Van Urks eerste kampioenschap dateert van 1971 en 50 jaar later voegt het bijna 80-jarige boegbeeld van de club daar dus nog weer een clubkampioenschap aan toe.

Of daar ook nog een 19e titel bijkomt ? Komend seizoen keert veelvuldig (15x) ex-kampioen Dick Stavast na een corona-stop van ruim 2 jaar terug in de competitie terwijl nieuwkomer Nickolas Jhirad met zijn tweede plek in de play-offs zijn jeugdige tanden liet zien. Voor seizoen 2022-2023 dus voldoende kapers op de kust.


In de strijd om de lentetitel-2022 was sprake van een anti-climax: in de voorlaatste ronde versloeg Gerbrand Wijbenga koploper Dick Teunis, en bij nogmaals verlies van Teunis en winst voor Wijbenga zou laatstgenoemde kampioen zijn. Het liep evenwel compleet anders: Wijbenga verloor van Bert Hassing en Teunis won van Marius Bijkerk waarna zijn tweede lentetitel een feit was.

Speciale vermelding verdienen de jongelingen Xaveer Blok en Anton Ponne die zich knap weerden te midden van de geroutineerde senioren.


Komende weken zijn nog twee titels te verdelen: dinsdag 14 juni wordt de 3e ronde van de rapidschaakcompetitie gespeeld en daarin zijn o.a. Jon Derks en Matthijs Kuipers mede-koplopers. Kuipers won deze titel in 2018 en 2020 en aast op verlenging. Derks won de titel in 2011.


Op de slotavond van het schaakseizoen, 21 juni, vindt traditioneel het snelschaaktoernooi plaats waarbij alle deelnemers tegen elkaar aantreden in partijtjes van 5 minuten elk. Dick Stavast was in 2019 de laatste winnaar want daarna strooide corona roet in het eten. De vorm van de dag zal doorslaggevend zijn bij deze ééndaagse competitie. 

 

 https://www.dekopvan.nl/nieuws/sport/259629/twee-van-de-vier-kampioenen-2021-2022-van-schaakclub-steenwijk-