Steenwijker courant

 

Schaaksucces voor TAL                             link naar Steenwijker courant


De schakers van TAL – een samenwerkingsverband van Heerenveen, Steenwijk en Wolvega – vierden zaterdag j.l. hun eerste kampioenschap. De spelers van TAL2 bereikten met een 5-3 zege op Assen3 een zodanige voorsprong op de concurrentie ( ze wonnen alle 6 partijen) dat de kampioenstitel in de klasse 5A van de Koninklijke Nederlandse SchaakBond hen met nog één ronde te spelen niet meer kan ontgaan. Interessante noot: aan bord 1 van Assen speelde en won oud-Steenwijker Waheeb Qatina.


Waar de bezetting van TAL1 bestaat uit manschappen uit Steenwijk(3), Heerenveen(3) en 2 uit Wolvega, wordt TAL2 gevormd door maar liefst 4 spelers van Wolvega ( Rick Kompaan, Remco Heite, Meine Wassenaar (teamcaptain) en Lieuwe Cnossen, “aangevuld” met 3 spelers van Steenwijk ( Henk van Dijk, Roel Kreulen, Dick Teunis) en “gast-speler” Frits Pen uit Sneek. Vaste invaller Tagi Nadjafov (goed voor 2 punten uit 3 invalbeurten) komt bovendien ook uit Wolvega.


Topscoorders voor het team zijn Remco Heite met 6 uit 6 en Rick Kompaan met 5 uit 5. Eerstebordspeler Frits Pen had het lastig: als enige behaalde hij met 2 uit 6 niet een score van 50% of meer.


De bondgenoten bestrijden elkaar binnen de Friese Schaakbond overigens heftig. Zo won WES-Wolvega1 van zowel Steenwijk1 als Steenwijk2, en strijden Steenwijk2 en WES2 komende vrijdag om het kampioenschap in klasse 2B. Achter de borden zitten dan weer Heite, Wassenaar, Cnossen en Nadjafov tegen De Smidt, Derks, Bijker en Van der Zee. Als de Friesen winnen vieren ze het 2e kampioenschap in één week.


De Steenwijker wintercompetitie is deze week afgesloten. Matthijs Kuipers en Auke van Urk eindigden met nagenoeg gelijk puntenaantal bovenaan, en gaan samen met Peter de Korver, Meine Wassenaar – die naast in en voor Wolvega ook in Steenwijk speelt – Henk van Dijk, Jon Derks, Nick Jhirad en Roel Kreulen in de play-offs uitmaken wie clubkampioen 2021-2022 wordt. Dinsdag a.s. start ook de nacompetitie om de Lentetitel. Daaraan kunnen de overige clubleden deelnemen terwijl die competitie ook openstaat voor schakende inwoners van Steenwijkerland die niet lid van de club zijn. Aanmelden kan via de website van de vereniging, bij wedstrijdleider Geert Duiven.


TAL heeft overigens dit seizoen nog één verrassing in petto: op zaterdag 24 mei organiseert het verband het Fries Kampioenschap Rapidschaak over 7 ronden, en wel in Ons Dorpshuis te Onna. Dat betekent dat voor het eerst een Fries schaakkampioenschap wordt betwist in Steenwijkerland.