De pikorde binnen TAL

 

De eerste teams van alle drie de clubs die samen TAL vormen spelen in klasse 1B om uit te maken wie de sterkste is en naar de Hoofdklasse mag promoveren. Tot dinsdagavond stonden ze aan kop met alle drie 8 wedstrijdpunten, maar WES 1 moet nog 2 wedstrijden spelen, tegen DSC 1 en Rijs 1, terwijl Steenwijk 1 en Heerenveen 1 elkaar dinsdagavond troffen voor hun laatste wedstrijd. WES 1 heeft zowel Heerenveen 1 als Steenwijk 1 verslagen en is dus veruit favoriet voor de titel en de promotie. A.s. vrijdag valt waarschijnlijk de beslissing.

Qua rating waren Steenwijk 1 en Heerenveen 1 aan elkaar gewaagd zodat het een spannende wedstrijd zou worden voor - waarschijnlijk - de tweede plaats. Henk was snel klaar tegen Klaas Abma in een remiseachtige Petrov, tot voor kort ook wel Russisch genoemd, maar die naam boycotten we even. In de andere partijen was volop strijd. Auke stond al snel erg goed tegen Wouter van de Griendt, en kwam hoe langer hoe meer pionnen voor te staan, maar moest wel behoedzaam manoeuvreren om valstrikken te vermijden. Uiteindelijk was hij als laatste klaar toen het al 2 - 1 voor Steenwijk stond, wat de eindstand dus op 3 -1 bracht. Peter zat aan het eerste bord tegenover Ferdi van Bavel - in het TAL 1-team zitten ze soms naast elkaar - met een tamelijk instabiele stelling. Ferdi had 2 en later 3 pionnen voor een stuk en Peters koning stond wat op de tocht. Toen Peter zich kon herstellen en zelf ten aanval kon trekken gaf Ferdi zijn dame weg. Wie goed geteld heeft mist nog een remise. Nicholas trof Arjen Pragt als tegenstander en raakte een pion achter. Er kwam een eindspel van T+P tegen T+P op het bord en later P tegen P. De achterstand van één pion breidde zich even uit tot twee pionnen. Verlies voor Nicholas leek zeker, maar hij dreigde Arjens paard in te sluiten en in te rekenen, waarna hij een pion terugkreeg. Toen hij daarna nog een pion wist te verschalken en ze er beide twee overhielden werd de vrede getekend.

Samenvattend: hoe zit het met de pikorde binnen TAL? Die is nu WES – Steenwijk – Heerenveen. Volgend seizoen zien we weer verder hoe we verenigd in TAL 1 kampioen kunnen worden in de 4e klasse KNSB en hoe we elkaar in de FSB-competitie weer de tent uit vechten.

Henk