IN MEMORIAM ROELOF KREULENDinsdagavond 1 december 2020 is Roelof Kreulen overleden.


“Mat in tijdnood” staat boven de rouwadvertentie van onze vereniging. Geboren in 1936 zou Roelof in februari 2021 immers met de club de 85ste verjaardag vieren.


Op latere leeftijd begon hij met schaken in clubverband. In 1977 werd hij met zoon Roel lid van Schaakclub Steenwijk en daarna lieten schaken en Roelof elkaar niet meer los. Hij was een fervent toernooischaker, trok jarenlang met een vaste ploeg naar het 60+toernooi van de FSB en naar het Univé-toernooi in Hoogeveen. Op Helena-schaak speelde hij dagelijks meerdere partijen tegelijk.


In die ruim 40 jaar verzuimde hij alleen bij ziekte of andere overmacht. Zo ook bij de koffiehuisschakers op donderdagochtend, en het moest altijd wel “ergens om gaan”. Geen gelanterfant. Een serieuze pot.


De club kon altijd een beroep op hem doen. Van 1981-1986 en 1994-1996 als penningmeester, in de kascommissie of als invaller voor een teamwedstrijd. Alleen als er een belangrijke bridgeavond was ving de wedstrijdleider bot,


Ondertussen bouwde Roelof aan zijn imperium: hij vertrok bij Voerman om zijn eigen financieel-administratief kantoor op te zetten, eerst vanuit een bovenkamer aan de Kallenkoterallee en later met zonen Roel en Jan aan de Weemstraat en de Kornputsingel. Met trots kon hij constateren dat zijn naam tenslotte prijkt op het accountantskantoor in de etalage langs de snelweg.


Een hersenbloeding in 2017 trof hem hard. Het bridgen moest hij opgeven maar het schaakspel kon hij hervatten ondanks haperingen in de fijne motoriek. Computerschaak werd daardoor moeilijk.


Corona legde de competities stil, de begrafenis van zijn beste schaakmaat Oeds kon hij niet bijwonen.


Door de jaren heen werd Roelof als vanzelf de nestor van de vereniging, in navolging van Jan Geertsema en Henk van Dalen. Een trouw en gerespecteerd lid. Een fijn mens …Frans van Emst