Online rapidtoernooi vermelding in Steenwijker Courant

Ook Steenwijker schakers gaan digitaal

Steenwijk - Al weer twee maanden ligt de fysieke schaakcompetitie stil vanwege de maatregelen tegen het coronavirus. De regionale en landelijke competities zijn niet opgestart voor het seizoen 2020-2021 en zullen hooguit in beperkte vorm nog inhoud krijgen na de winter.

Internetcompetities zijn volop gaande sinds half oktober en zo spelen ook een tiental leden van Schaakclub Steenwijk op de vaste dinsdagavond rapidschaakpartijen via het internetprogramma lichess. Partijen met 10 minuten bedenktijd per speler, in 5 ronden van 20.00 tot 21.30 uur. De deelnemers krijgen bij aanvang van elke ronde een digitaal schaakbord op het scherm, aanduiding of met wit of zwart gespeeld moet worden en een lopende digitale klok.

Tot nu toe toonde Nicolas Jirad zich het sterkst. Hij won de competitie op de meeste avonden. Jan de Smidt is goede tweede en kon eenmalig Nicolas verschalken. Om de derde plek strijden in het algemeen Haijo de Vries en Roel Kreulen, terwijl de overigen het moesten doen met af en toe een derde plaats, een eervolle vierde en het ontlopen van de rode lantaarn.


Het schaakprogramma biedt ook ruimte voor tussentijds commentaar zodat er veelvuldig complimenten of verzuchtingen uitgewisseld worden. In dat opzicht heeft dit afstandelijk gebeuren volledig de kenmerken van een fysieke schaakavond.

Deelname staat uiteraard ook open voor anderen dan clubleden. Een ideale proeftuin ook voor huisschakers. Noodzaak is enerzijds het hebben van hardware waarop aanmelding bij lichess mogelijk is en anderzijds enig tempo in het uitvoeren van de zetten met de cursor want de tijd vliegt voorbij. Verdere toelichting – en verwijzing naar hulplijnen – is te vinden op de site van Schaakclub Steenwijk.

De verwachting is dat ook in de eerste maanden van 2021 Steenwijker schakers nog aangewezen zijn op deze vorm van het edele spel op de 64 velden.

 

 

(bron Steenwijker Courant 23 december 2020)


*noot: er is geen schaakprogramma nodig, alleen een recente browser waarmee deze pagina bekeken wordt. Maar er zijn ook app's te verkrijgen in de app/play store op mobiele apparaten zoals telefoon's en tablet's, zoek dan op lichess. maar het is aan te bevelen om via de "gewone" computer of laptop te spelen. Dan is er ook mogelijk om te chatten.