Matthijs Kuijpers wint eerste schaakbeker van het seizoen


(door Frans van Emst)

Liefst 37 schakers namen op één of meerdere avonden deel aan de rapidschaakcompetitie over 11 ronden die Schaakclub Steenwijk deze winter organiseerde.  Onder hen clubspelers uit Heerenveen (5), Wolvega (3) en Lemmer (1) maar ook huisschakers uit Westerveld (2) en Steenwijk (3).

Na twee avonden ging de winnaar van vorig seizoen, Dick Stavast, nog fier aan de leiding met 6,5 punt uit 8 op de voet gevolgd door Matthijs Kuijpers en Jon Derks met 6 en Auke van Urk en huisschaker Klaas de Jong met 5,5.

De titelverdediger had evenwel een duidelijk mindere derde avond want hij scoorde slechts  één punt,  terwijl zijn belagers Van Urk en Kuijpers de volle 3 uit 3 lieten aantekenen. Dat deden overigens ook Martinus Scheeringa, Pieter van der Zee en de huisschakers Jan-Willem van der Veen en wereldfietser Frank van Rijn, die als jeugdlid nog clubkampioen werd en het adagium “jong geleerd, oud gedaan” in praktijk bracht.  De koploper van het eerste uur, Jon Derks, kon maar 1,5 punt aan zijn totaal toevoegen maar kon zich inmiddels wel kronen met de officieuze titel “winterkampioen” nu hij in de onderlinge competitie niet meer te achterhalen is.

Matthijs Kuijpers is dus de nieuwe rapidschaakkampioen, met een half puntje meer dan oud-winnaar Auke van Urk, en anderhalf punt voor Stavast en Derks. Competitieleider Henk van Dijk werd vijfde op 2 punten vóór Meine Wassenaar en Lieuwe Cnossen uit Wolvega met 6,5 evenveel als de verrassende Martinus Scheeringa.





Zie voor de eindstand de pagina "Rapischaak".