Eerste rapidschaakavond overweldigend succes



Een tiental jaren al organiseert Schaakclub Steenwijk ter afwisseling van de interne competitie per seizoen drie rapidschaakavonden met partijen van maximaal 50 minuten, waarbij die totale denktijd verdeeld wordt tussen de twee spelers naar bewezen sterkte. De laatste jaren zijn deze drie clubavonden getransformeerd tot een “open” kampioenschap, in die zin dat ook schakers van naburige verenigen en Steenwijker huisschakers deelnemen. Afgelopen dinsdag kregen de organisatoren de kroon op het werk gezet met maar liefst 30 deelnemers, waarvan 9 clubschakers van elders (Heerenveen, Wolvega, Lemmer) en 3 huisschakers. Onder hen ex-winnaars “van buiten” Joost van Dam en Michiel Rensen, en – uiteraard – ook Steenwijker rapidkampioenen Auke van Urk (3x), Jon Derks, Henk van Dijk en titelverdediger Dick Stavast.



Nadat programmeur Van Urk alle deelnemers had ingevoerd en de bedenktijden bekend waren, kon de eerste ronde van start. In de pauzes, nodig om uitslagen in te voeren en nieuwe paringen samen te stellen, voelden de schakers zich als op een reünie: overal bekenden die ook regelmatig op andere toernooien of tijdens de bondscompetitie ontmoet worden.



Aan het eind van de avond, na vier ronden, bleek alleen Jon Derks zijn 4 partijen gewonnen te hebben en fier aan kop te gaan in de tussenstand. Hij versloeg o.a. de drie andere (ex)kampioenen Van Dam, Stavast en Van Dijk. Met 3,5 punt volgen Van Urk en Bas van der Zwaag uit Heerenveen, vóór Stavast, Van Dam, Matthijs Kuipers en Frans van Emst.



Van de huisschakers reikten Klaas de Jong uit Steenwijk en Jaap de Koning uit Havelte het hoogst met 2,5 punt en Jan Stam uit Steenwijk die op 1 punt bleef steken kan ter verdediging aanvoeren dat die twee tot voor kort dan ook aan schaakcompetities deelnamen. Stam had de pech dat een onreglementaire zet hem al in de eerste ronde de das om deed.



De Steenwijker clubschakers Roel Kreulen, Pieter van der Zee, Haijo de Vries en Geert Duiven scoorden met 1 uit 4 onder hun kunnen en Bert Dassen had met een nulscore zelfs een totale offday: in gewonnen stand tegen Jaap de Koning bleek zijn tijd plotsklaps verbruikt en tegen Frans van Emst liet hij op een cruciaal moment






zijn loper instaan.



Dinsdagavond 9 januari 2018 wordt de tweede serie van vier partijen gespeeld.