Steenwijker schakers beginnen goed aan bondswedstrijden



Het eerste 8-tal van de Steenwijker Schaakclub boekte in de eerste ronde van de bondscompetitie een mooie overwinning op Emmeloord. Nadat Matthijs kuipers voor het eerste have punt had gezorgd, Roel Kreulen had verloren van oude rot Henk Valkema en Henk van Dijk had gewonnen, werd het nog even spannend toen ook Marcus Pliester - die na 2 jaar afwezigheid het wedstrijdschaak weer heeft opgepakt – verloor. Teamcaptain Jon Derks trok met een overwinning de stand weer gelijk naar 2,5 tegen 2,5, waarna invaller Jan de Smidt en tweedebordspeler Auke van Urk met fraaie overwinningen de score optrokken naar 4,5 voor Steenwijk. Eerstebordspeler Dick Stavast probeerde daar nadat hij zich had onder sterke druk had uit geworsteld nog iets aan toe te voegen maar kreeg de deksel op de neus toen hij teveel wilde. Aan de vreugde om de 4,5 tegen 3,5 overwinning deed dat weinig meer af.



Het is overigens voor het eerst in de geschiedenis van de ruim 80-jarige vereniging is gelukt om 3 achttallen te formeren, dankzij ledenaanwas in het voorjaar en de terugkeer in het wedstrijdschaak van Marcus Pliester, oud-clubkampioen.



Het tweede achttal ontvangt op 10 oktober Lemmer, dat zich versterkt weet met de terugkeer van oud-clubkampioen Michiel Rensen uit Marknesse, die recent nog enkele seizoenen bij Steenwijk speelde. Beide teams spelen in klasse 1 A van de Friese bond.



Het derde achttal speelt op maandag 16 oktober uit tegen Heerenveen 2 in de tweede klasse. Het ligt in de verwachting dat dit team het zwaar gaat krijgen maar teamcaptain Hans Meinen en zijn mannen – waaronder meerdere voormalige tweedeteamspelers – zijn voornemens hun huid duur te verkopen.



Seizoen 2017-2018 zal trouwens tevens het laatste jaar zijn dat Steenwijk drie achttallen zal opstellen voor de bondscompetitie want op de najaarsvergadering van de Friese Bond te Leeuwarden werd besloten om ingaande het seizoen 2018-2019 met viertallen te spelen. De verwachting is dat een snellere en betere doorstroming zal plaatsvinden, indien ook kleinere verenigingen die nu geen achttal kunnen formeren in staat zijn door te dringen naar de top.



Om toch met achttallen en op hoog niveau te kunnen blijven spelen zijn schaakverenigingen in de zuidoostelijke regio van de Friese bond in overleg om gezamenlijk een achttal sterke spelers op te stellen voor deelname aan de landelijke KNSB-competitie in 2018-2019 waarin de wedstrijden op zaterdagen worden gespeeld.