vrijdag 14 april 2017


Schaakteam Steenwijk 1 op het nippertje kampioen.

 

Het eerste achttal van Steenwijk speelde zaterdag 8 april de laatste ronde van de competitie in de Friese Schaakbond. Een overwinning tegen Mid Fryslân (Akkrum e.o.) was vereist om na de degradatie van vorig jaar meteen terug te keren in de topklasse. Met een gelijk spel (4 – 4) of minder zouden de bloemen naar Schaakcombinatie Leeuwarden gaan.

Toen Jon Derks aan bord 3 na een kwartier al een loper vóór stond, twijfelde niemand meer aan de goede afloop. De vaste puntenpakkers aan de borden 1, 2 en 4 zouden doen wat ze altijd deden en dan hoefden  de vier overgebleven teamleden samen nog maar één remise in te brengen. Dat kon niet mis.

Hoe anders zou het lopen! Jon liet zich in slaap sukkelen door zijn zo zwak begonnen tegenstander. Tien zetten later stond hij zelf mat. Dick Stavast en Roel Kreulen scoorden in de hele FSB-competitie maximaal (beiden 6 punten uit 6 partijen!) en ook Auke van Urk (5 uit 6) pakte zijn punt mee. Maar Pieter van der Zee en invaller Bert Dassen waren tamelijk snel kansloos. Bij de stand 3 – 3 moesten Ingrid Jansen en Henk van Dijk ijzer met handen breken door samen 1 ½ punt te slepen uit twee duidelijke remisestanden. Ingrid puurde er nog wel een klein voordeeltje uit, maar dat kostte zeeën aan bedenktijd. Om te voorkomen dat zij in de tijdnoodfase onder de razende spanning zou bezwijken, gaf teamcaptain Jon Derks opdracht remise aan te bieden. Want bij een onverhoopte blunder was het kampioenschap definitief naar de maan. Daarmee kwam alles neer op de schouders van Henk van Dijk. Die beschikt  door zijn enorme eindspelervaring over stalen zenuwen en zowaar: hij verleidde zijn exact vijftig jaar jongere tegenstander tot een foutje. Henk zette zijn tanden in de prooi en liet niet meer los. Zo werd het tóch nog  4 ½ - 3 ½. Steenwijk kampioen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten