INTERNATIONALE TEGENSTAND VOOR SCHAAKKAMPIOENE
Schaakclub Steenwijk sloot de viering van het 80-jarig bestaan dinsdag af met een simultaan van de drievoudig Nederlands kampioene Anne Haast. Net teruggekeerd van de Olympiade in Bakoe (Azerbeidzjan) nam zij het nu op tegen dertig tegenstanders tegelijk.
De avond werd gesponsord door Accountantskantoor Kreulen. Klokslag 20.00 uur deed Jan Kreulen namens de kampioene de eerste zet aan het bord van zijn vader Roelof, die exact negen dagen ouder is dan de club zelf. Voorzitter en organisator Frans van Emst had onder de tegenstanders ook een vijftal dames weten te strikken. Eén van hen was de oud-Nederlands kampioene van 1968, Ingrid Jansen. Zij woont in Steenwijk en speelt bij de plaatselijke vereniging; de andere vier kwamen via Schaakvereniging Meppel. Ook de clubs van Wolvega en Emmeloord waren vertegenwoordigd, respectievelijk met vier en twee spelers. Alles bij elkaar zat er een internationaal gezelschap achter de borden, want niet alleen waren drie van de 'Meppeler' dames Hongaars, er was ook een Noor en een schaker die oorspronkelijk uit Azerbeidzjan komt.
De 23-jarige Anne Haast, in het dagelijks leven behalve schaakinstructrice ook parttime lerares aan de basisschool, trok zich van haar achternaam niks aan. Ze liep haar rondjes langs de borden in kalm tempo en heel ontspannen. Gevolg was dat ze links en rechts wel gaten sloeg in de zwarte stellingen (de simultaangever heeft altijd wit), maar pas om kwart over tien het eerste slachtoffer maakte. Om half twaalf zaten er nog altijd meer dan twintig te zwoegen. Inmiddels was de eerste remise een feit, afgedwongen door de plaatselijke crack Auke van Urk. Dat was voor meerdere spelers het signaal tot vredesonderhandelingen. Die leidden er toe dat ook Jon Derks en Jan de Smidt een half punt mochten noteren, net als de speler uit Noorwegen, Ödön Tóth Engegard.
Tegen middernacht leed Haast haar eerste nederlaag en wel tegen Zsusanne Terbe uit Hongarije. Die staat met een ELO-rating van 2169 op de internationale lijst maar 137 punten onder de simultaangeefster zelf (met 2306). Intern wedstrijdleider Henk van Dijk worstelde bijna de hele avond met een pion minder, maar sleepte toch met enig geluk een gelijk spel uit het vuur. En de Steenwijker huisschaker Jan-Willem van der Veen bewees met een plus-remise dat hij zich met de beste clubschakers kan meten. Juliana Terbe wilde niet achterblijven bij haar zus, ook zij bond de kampioene aan de zegekar. Niet verwonderlijk, want met 2180 ELO steekt zij zelfs nog iets boven Zsusanne uit. Net als de Nederlands kampioene bieden deze beide jongedames zelf schaakinstructie aan, in Hongarije, in Meppel en via Internet.
Nu Anne flink had 'opgeruimd', verscheen ze bij de laatste tegenstanders steeds sneller aan het bord. Oud-kampioene Ingrid Jansen, Pieter van der Zee, Jan Kreulen - knap als huisschaker! – Martinus Scheeringa en als laatste Geert Duiven moesten onder die druk de vlag strijken. Alleen veelvuldig clubkampioen Dick Stavast hield het hoofd koel. Hij was de enige man in de zaal die Haast (figuurlijk) op de knieën bracht.
Om kwart voor één kon de stand worden opgemaakt: 21 gewonnen, 6 remise en 3 verloren. Een score van exact 80%. De aanwezige dames kwamen met 2 uit 5 tot 40%, de heren scoorden 16%...
Gezien de onverwachte kracht van het deelnemersveld was Anne tevreden. Na bijna vijf uur inspanning was ze nog onwaarschijnlijk fit. Vrolijk bleef ze een half uur napraten, ondanks het feit dat ze nog een nachtelijke rit van tweehonderd kilometer naar huis voor de boeg had.
Sponsor Kreulen was eveneens zeer voldaan en Schaakclub Steenwijk had een geweldige avond: ware promotie voor het prachtige schaakspel.