RSG schaakt (met mate…)

Afgelopen dinsdagmiddag hield de sportcommissie van de RSG een klein toernooitje voor bovenbouwleerlingen. Er waren aanvankelijk tien aanmelders, maar helaas lieten er vier verstek gaan (al dan niet met berichtgeving…). Ook de oorspronkelijke organisator Quinten van den Hoofdakker moest zich wegens ziekte terugtrekken. In plaats van een gastheer was er nu een gastvrouw:  de Gieterse Florine Jager uit VWO-6. Zij vervulde haar rol met verve.

Doordat er maar zes overbleven, kon "assistent" Jon Derks een halve competitie laten spelen: ieder tegen ieder in partijtjes van vijf minuten p.p. De enige docent die deelnam, meneer Beck, gaf die dag geen les, maar kwam speciaal voor het schaken naar school. Hij wilde zijn titel van vorig jaar verdedigen. Dat lukte met glans, mede doordat gymleraar Van Iersel, vorig jaar nog een geduchte concurrent, nu moest passen wegens een vergadering. Wel sympathiek dat hij aan het eind nog even kwam kijken.

Beck versloeg alle tegenstanders, nummer twee verloor alleen van hem, nummer drie alleen van de eerste twee enz. Dus de punteneindstand was 5, 4, 3, 2, 1 en 0. Derde werd Josse Gerner, die een paar jaar geleden nog vrij intensief les heeft gehad op de schaakclub. Toen was hij een veelbelovend jong talent, intussen lijkt zijn interesse voor het schaken lichtjes geluwd. De gastvrouw had zich ondanks ernstige twijfel aan de eigen schaakvaardigheid op het laatste moment aangediend als invalster. Ze smaakte het genoegen één concurrent achter zich te laten. Hetgeen, net als veel andere zaken op deze middag aanleiding gaf toch veel jolijt en hilariteit. Want al was het toernooi dan niet overbezet, leuk was het wel…!