Dick Stavast weer kampioen FSB60+

Omdat Dick Stavast in de slotronde van het FK60+ achterhaald was door Hette van Popta was er een barrage nodig. De heren hadden namelijk in hun onderlinge partij remise gespeeld. Het reglement schrijft in dat geval eerst twee rapidpartijen voor met 20 minuten pp + 10 seconden bonus per zet.
De barrage vond afgelopen dinsdag plaats in Onna, zodat Dick een thuiswedstrijd speelde.
Van enig thuisvoordeel was echter geen sprake, want in de eerste rapidpartij schoot Dick al op zet 10  een enorme bok.
Dick had wit en Hette's laatste zet was 9. ...Lg4 met duidelijke bedoelingen. Er volgde 10. exd4? e4 en Dick, die een hekel heeft aan doorspelen in een uitzichtloze stelling, gaf het op.
Dat betekende dat hij de tweede rapidpartij moest winnen, maar daar zag het lange tijd niet naar uit. In deze stelling speelde Hette 32. Ted1 waarop Dick de partij had kunnen beslissen met 32. ...Txd3! Na 33. Txd3 Le4+ 34. Tf3 Lxb1 35. Lxb1 Txb2+ wint zwart zijn geofferde stuk terug en blijft hij een aantal pionnen voor.

De tweede kans liet Dick zich niet ontgaan. Zwart staat iets beter, maar zeker niet gewonnen. Wit moet iets aan de dreiging Th3+ en Tg3 doen en speelde hier 41. Tg1 (41. Tg2 was veel sterker)
Er volgde 41. ....Th3+ 42. Ke4 Txb2! en Hette gaf het op want na
43. Txb2 komt Te3#

Dat betekende dat er gevluggerd moest worden, eerst twee vijfminutenpartijen met 2 seconden bonus per zet. In het eerste vluggertje ging Hette al snel in de fout. Hij was heel goed uit de opening gekomen en na zet 14 stond het zo:

Dick speelde hier 15 Pe4 en Hette zag de dreiging over het hoofd en deed Tad8  16 Peg5+ en zwart geeft op want na hxg5 komt het volgende paardvorkje.


Nu moest Hette dus in de achtervolging en alles wees er op dat er sudden death-partijtjes aan zaten te komen. Kort na de opening stond hij gewonnen, dat voordeel liet hij lopen, maar Dick, die minder tijd had, werkte zich weer lelijk in de nesten. Het slot van de partij ging geloof ik ongeveer zo: Na 50. g6 staat wit zo gewonnen als iemand maar gewonnen kan staan, maar Hette deed f7?? Kxg7 en na nog een paar zetten  mocht Dick de beker in ontvangst nemen.
Echt blij was hij geloof ik niet.