De eerste verrassing op deze  schaakavond  kwam van Yun-Che die zijn vrouw zo ver had gekregen om een heerlijke "amuse" te bereiden voor bij  de koffie. Pech voor de bekerspelers, en mazzel voor  15 bezoekers van MidFryslan . De tweede verrassing  was dat de kopman van Akkrum zich op de valreep ziek had afgemeld, zodat Jan de Smidt bij binnenkomst al een punt op zak had en  zich moest behelpen met een potje  "om des keizers baard". De volgende verrassing was het snelle verlies van Gerrit Schoenmaker die zich met enkele opeenvolgende schaakjes zijn dame liet ontfutselen. Omdat Yun-Che Hu met zwart direct de aanval koos en zijn stelling liet ruïneren voor winst van een loper, maar zich vervolgens verslikte in een pionnetje waardoor zijn onbeschermde koning mat liep, en Olivier Vernooy  als Steenwijker jeugdafvaardiging tevergeefs opbokste tegen die van MidFryslan zag het er voor het twaalftal van Steenwijk al vrij spoedig  slecht uit. In de onderste geleden werden drie remises beklonken waarbij Bert Dassen die problemen kreeg met de Franse doorschuifvariant en Charrel Brandenburg die tegen jongedame Femke Koning wat pionnen achter raakte, zeer tevreden mochten zijn met het aanbod. De remise van Roelof Kreulen was een degelijke alhoewel zijn 12-jarige tegenstander ook met een pion minder nog lang aasde op meer.

De Grob-opening van Martinus Scheeringa  leidde ditmaal tot succes. Hij slaagde er in zijn lopers op de zesde rij te handhaven, gedekt door pionnen en toen hij ook nog de open lijnen in handen kreeg won hij een stuk, de dame en de pot. Ook Frans van Emst  kon zijn Hollands naar behoren afronden dankzij  het beheersen van de open b-lijn en het verhinderen van de rokade. Zijn tegenstander vond achteraf dat hijzelf te passief gespeeld had, iets  wat Frans zichzelf ook vaak moet verwijten maar ditmaal niet. Als de resterende 3 partijen nog een punt zouden opleveren, zou het achttal in elk geval nog remise spelen, maar zover kwam het niet. Pieter van der Zee won weliswaar een pion maar als zo vaak kwam het initiatief aan de andere zijde.  De tegenaanval op de koningsvleugel werd onderschat  en dat leidde tot torenverlies bij ook nog een zwakke pionnenstelling. Jaap van der Hulst had aanvankelijk goed spel tegen de Hollandse verdediging die zijn opponent voerde. In het verre eindspel waarin Jaap een pion naar promotie trachtte te voeren werd  een loperoffer hem echter fataal: er dreigde ondekbaar mat. Inmiddels had Ingrid Jansen in tijdnood met toestemming van de teamleider  remise geaccepteerd ondanks  materieel voordeel. Het bleef dan ook nog enige tijd onrustig in Steenwijker gelederen, maar daar maalden de Friezen niet om: een 5-7 overwinning   (resp. 4,5-3,5 en 2,5-1,5) namen ze mee terug. De jonkies waren bijtijds afgevoerd en de oudere jeugd – ouder dan 40 hebben ze ze bij MidFryslan niet – genoot zichtbaar van het resultaat, en terecht want hun gemiddelde rating ligt behoorlijk lager dan die van Steenwijk. In de onderlinge competitie 3 partijen met overwinningen voor Jaap de Koning op Jelmer de Goede, van Roel Kreulen op Gerald Bouw  en van Dick Stavast op Jon Derks. Die laatste hing aan een zijden draadje nadat Dick in het Nimzo-Indisch een betere voortzetting had gemist en het moest hebben van een pluspionnetje in een paardeneindspel.

De laatste verrassing van deze bijzondere schaakavond kwam met het bekerteam uit Leeuwarden:  DOOR NAAR DE TWEEDE RONDE na winst op het zeer sterke PHILIDOR  !  Bravo mannen,  de beker  twee jaar achtereen, dat is pas sensatie !