Schaakavond met verrassingen …
 
Voor de eerste verrassing  in ronde 8/9  van play-offs en lentecompetitie zorgde John Folkerts die op de dag dat hij Abraham zag zijn schaakclubgenoten kwam trakteren op een gevulde koek bij de koffie. Hulde, John !!  Minder mooi was dat hij  zich ook  bij de vakantiegangers voegde,  evenals trouwens   Oeds Dijkstra  die een dag eerder ook  zijn verjaardag vierde (79) en de rest van het seizoen vrijaf neemt.  Hij besloot het seizoen overigens met een overwinning op Jelmer de Goede, die met f6 en Pc6 met zwart  aanvankelijk onvoldoende tegenspel kreeg  maar uiteindelijk toch een pion naar promotie wist te voeren net voordat hij met een paardsprong mat gezet werd.
Geert Duiven  had het te druk met zijn  veebedrijf zodat Auke  wat vingeroefeningen kon uitvoeren met Dimitri. Zonder te spelen zag Auke  de titel dichterbij komen. Michiel Rensen  vroeg in de Cordelvariant van het Spaans  tegen Jan de Smidt  met een loperoffer voor de open h-lijn en nog een stuk- en kwaliteitsoffer , te veel van zijn stelling   en moest  na  een geforceerde  grote afruil  opgeven.   Jon Derks  kreeg tegen Henk van Dijk  weliswaar een koningsaanval  en ook na afruil  voordeel,  maar gaf dat uit handen door  kwaliteitsverlies.  Henk had daarna het betere spel maar daarbij ook tijdnood,  zodat hij besloot  tijdig remise aan te bieden.
 
In de lentecompetitie  werd  de spanning de koplopers te veel .  Weliswaar  moesten ze afrekenen met   geduchte tegenstanders die (eindelijk) aan een opmars begonnen zijn,  maar het was beslist verrassend dat zowel  Wolter Visscher van  Martinus Scheeringa  als Jaap van der Hulst van Gerrit Schoenmaker  verloor. Daarbij kwam ook nog eens dat vierde man Bert Dassen verloor van jongeling Olivier Vernooy en dat Frans van Emst  slechts  dankzij  een blunder  van Roelof Kreulen  de winst kon bijschrijven. Eigenlijk een totale off-day  dus voor de top.  Martinus kwam na een koningsgambiet op de 19e zet  tegen Wolter in het voordeel met  dreiging over de f-lijn bij een open g-lijn. Toen die aanval niet doorsloeg  snoepte Wolter wat pionnen, waaronder die  op c6. Dat had hij  beter kunnen laten want daarmee kwam de diagonaal vrij  voor de  zwarte dame en die gaf op a1  met de toren op de g-lijn en de witte koning op h1 mat.  Gerrit en Jaap speelden orthodox damegambiet waarbij wit  goed spel krijgt op de damevleugel, totdat hij zijn paard  verkeerd terugtrok  en dat verloor. Daarmee leek Jaap de winst te pakken, maar ook hij gaf op zijn beurt een stuk weg, maar dan een een zodanige stelling dat  dat direct dodelijk voor hem was.  In het vierpaardenspel van Bert en Olivier dreigde  de laatste door een penning een kwaliteit te winnen, hetgeen Bert voorkwam door een pion te geven.  Dat overwicht wist Olivier goed  vast te houden en  toen Bert  "door de klok ging" stond hij dan ook  verloren.  Roelof Kreulen hield  met wit het initiatief  goed in handen en profiteerde van wat aarzelende zetten van Frans van Emst.  Winst van een centrumpion tegen verlies van de randpion  deed  hem geen kwaad, maar  toen Frans  met de dame op f7  terugnam  overzag Roelof dat die zet niet alleen verdedigend was maar ook zijn  paard op de voorpost  c7 aanviel. De opstoot met  een centrumpion kostte dan ook een vol stuk en  daarmee was  het pleit beslecht. 
De partij waarbij  Gerald Bouw betrokken was zorgde weer voor de nodige hilariteit. In Charrel Brandenburg  had hij  daarvoor ook een geschikte tegenstander.  De laatste was op remise uit maar Gerald  had zich voorgenomen deze ontmoeting te winnen. Daar zag het ook naar uit toen Charrel zijn dame verspeelde, maar  Gerald  wist zich geen raad met zoveel weelde  en  gaf  in  het eindspel pardoes  zijn dame en een stuk  weg. Met vrijpionnen over en weer  stond een lastig eindspel op het bord en Charrel verkoos daarom toch remise aan te bieden, hetgeen  Gerald zeer verstandig accepteerde.
 
In de lentecompetitie is de spanning  met deze uitslagen weer volledig terug.  In theorie kunnen ook Gerrit en Olivier nog kampioen worden, maar dan moeten alle anderen wel nog tweemaal verliezen. Oud-lentekampioen  Martinus echter, nu op een vijfde plaats,   gooit  met  Wolter, Jaap en Frans  de hoogste ogen, al  lijkt  ook hij afhankelijk van tweemaal een slecht resultaat van de andere drie.