Auke en Wolter  lijken op weg naar herovering van de titels

 

Omdat Geert zich toch nog tijdig kon losmaken van zijn bedrijf kon de zevende ronde in de play-offs  alsnog volledig gespeeld worden.  Toen Michiel de eerste zet deed tegen half negen waren Auke en Jon al ver gevorderd  in hun vierpaardenspel  waarin Auke wat slapjes speelde  en de zwarte aanval  over zich heen zag komen. Henk van Dijk speelde zijn  privé-variant   van het  klassieke Schots waarin Jan de Smidt tot en  met de 10e zet de theorie volgde. Een bloedlinke stelling voor wit was het gevolg en  Jan  offerde en waar dat in het Schots meestal goed is, was het dat hier niet.  Henk consolideerde de winst en Jan gaf op.  Jon had ondertussen niet de juiste offers gevonden om  over de witte koning  heen  te walsen. De aanval  verwaterde en na afruil van de lichte stukken waren beide spelers tevreden met remise. In de Siciliaanse draak die Geert in petto had rukte Michiel op met zijn h-pion. De zwarte loper moest  terug naar f8. Toen  Geert  liet inslaan op f7 was zijn rokademogelijkheid verloren, terwijl wit heerste op de open d-lijn. Geert  vond  nog lang  verdedigende  zetten maar ging uiteindelijk mat.  Auke houdt de kop met 1,5 punt voorsprong op Henk en Michiel.

Lentekoploper Wolter  kwam niet aan een tegenaanval toe tegen de Hollandse opening van Frans van Emst. Zijn aanval met dame naar g4 liep echter ook vast doordat zwart een toren naar f6 stuurde. De open  c-lijn gaf wit mogelijkheden  het initiatief te houden, maar na afruil van het aanvalspaard op e5 resteerde een  spel met lopers van ongelijke kleur en daarin zag Frans geen heil, zodat de vrede werd getekend. Wolter  blijft op  plaats één  maar Jaap van de Hulst zit hem weer op de hielen na een  overwinning op Martinus Scheeringa. Daar zag het heel lang niet naar uit want Martinus kwam goed uit de Grob-opening en kreeg een prachtige aanval met beide torens en lopers. Op het nippertje redde  Jaap zich en remise lag voor de hand maar Martinus  wilde meer. Toen keerden de kansen: wit kon zijn loperpaar niet houden, de zwarte torens werden verbonden , wit verloor materiaal en de partij.  Bert Dassen moest zijn mooie positie verdedigen tegen Roel Kreulen. Hij koos voor zijn favoriete  Franse verdediging . Het ging gelijk op totdat wit de loper op e6 kon slaan waarna met f7 teruggeslagen moest worden.  Zwart probeerde met een aanval nog de aandacht van de zwakke pion op e6 af te leiden, maar dat was tevergeefs.  Jaap de Koning had zich voorgenomen nu  eens  een partij van het begin tot het einde goed te spelen. Dat deed hij tegen Roelof Kreulen . De rokades werden veronachtzaamd,  alles ging op de aanval  en met een sterke combinatie  viel Roelofs dame na aftrekschaak met  een wegspringend paard. In de analyse bleek dat Jaap zelfs  op 3 manieren de dame kon  winnen. Na 21 zetten was het uit.  Ingrid Jansen en Charrel Brandenburg speelden Philidor en het langst.  Ingrid offerde prematuur een loper hetgeen volledig fout bleek toen  Charrel  plotsklaps 2 stukken tegen 2 pionnen bleek voor te staan. Deze offerde op zijn beurt een stuk terug tegen 2 pionnen en  moest vervolgens met een vol stuk  meer de partij afmaken. Het  zoeken naar de winnende combinaties in het middenspel  vergde  echter veel tijd, te veel, want  voordat  hij de winst kon pakken ging  Charrel "door de vlag".  Gerrit Schoenmaker had inmiddels  Jelmer de Goede laten zien hoe je met de Caro-Kann  de witte aanval kunt bestrijden.  Jelmer verspeelde in de opening een stuk, en  in het eindspel nog een.  Opgave was het enige dat restte. Dimitri Delsman overspeelde Gerald Bouw in het Italiaanse Evans-gambiet,   en  Olivier Vernooy won van Oeds Dijkstra. Die was weliswaar het meest in de aanval, maar  Olivier raakte daarvan niet onder de indruk.  Hij verdedigde zich  goed en wist in de eindfase een loper te winnen. Oeds zette alles op alles om zijn vrijpion naar promotie te voeren, maar overzag daarbij een aftrekschaakje  dat een   volle toren kostte. Aan de staart van het peloton  vechten Jelmer en Gerald om de rode lantaarn, samen met John Folkers .

 Inmiddels hebben  een 4-tal spelers laten weten de rest van de lentecompetitie te laten schieten:  Yun-Che en Marcus vanwege het werk, en Pieter en Ingrid vanwege vakantie. Er kan dus nog een  mooie  strijd ontstaan om de  eervolle  5e plek.